Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Van segítség! – Miben tud segíteni a szociális ellátórendszer?

Van segítség! – Miben tud segíteni a szociális ellátórendszer?

Van segítség! – Miben tud segíteni a szociális ellátórendszer?

Cikksorozat

1. Bevezető rész

A demencia diagnózisával való szembesülés az érintett és környezete, a hozzátartozói számára is lelki megterhelést jelent. A demenciával élő személy és családja különböző érzelmi fázisokon mennek keresztül addig, míg eljutnak a diagnózis elfogadásáig.

Miután a beteg és családja felismeri és elfogadja, hogy a betegség megváltoztatja az egész család életét, kezdetét veszi a megváltozott élethelyzethez való alkalmazkodás megtervezése, szervezése. Számos kérdés felmerül ilyenkor: ki, mennyi időt tud az idős emberrel tölteni; szükség van-e folyamatos felügyeletre; ha igen, hogyan tudják megoldani; van-e olyan személy, aki ezt fel tudja vállalni; esetleg idősotthoni elhelyezésre lesz szükség?

A család gyakran tanácstalan. Sokan nem is tudják, hogy a szociális ellátórendszer számos szolgáltatási formát kínál, ami segítséget jelenthet a demenciával élő személy ellátásában.

A cikksorozat célja, hogy információt adjon a család számára a szociális ellátórendszerről, abból a megközelítésből, hogy a demenciával élő személy állapotának és szükségletének megfelelően mikor, milyen ellátási szintet tud igénybe venni.

Az alábbi ellátási formákat fogjuk bemutatni:

  • Nappali ellátás – idősek nappali ellátása és demens személyek nappali ellátása
  • Házi segítségnyújtás
  • Étkeztetés
  • Átmeneti elhelyezés
  • Idősotthoni ellátás

Az egyes ellátási formák ismertetése során bemutatjuk, hogy azok milyen szolgáltatási elemeket tartalmaz, kiknek és milyen élethelyzetben javasoljuk, hol és milyen módon lehet igényelni az ellátást.