Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Van segítség! – Miben tud segíteni a szociális ellátórendszer? 6. rész

Ápolást, gondozást nyújtó intézmények – Idősek Otthona

 

Az idősek otthona bentlakást és teljes körű ellátást biztosító szolgáltatás. Az otthonban élőket a házirend szerint lehet látogatni, illetve a lakók is szabadon elhagyhatják az intézményt a házirend előírásainak megfelelően (akár egy bevásárlásra, vagy családi programra, de akár több napra is).

A teljes körű ellátásba tartozik a lakhatás biztosítása mellett:

· legalább napi háromszori étkezés (orvosi javaslatra diéta is),

· egészségügyi ellátás (orvosi ellátás meghatározott óraszámban, gyógyszerezés, gyógyászati segédeszközök biztosítása, alapápolási tevékenységek, stb.) megszervezése,

· szükség szerint ruházat, textília (ágynemű, törülköző) biztosítása,

· gondozás és mentálhigiénés ellátás (szabadidős programok szervezése szellemi, fizikai és kulturális tevékenységek által, hitélet gyakorlásának biztosítása, családdal való kapcsolattartás segítése, stb.)

Idősek otthonába azok az önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes személyek kerülhetnek, akik a nyugdíjkorhatárt betöltötték, valamint azok a 18. életévüket betöltött személyek, akik betegségük, vagy fogyatékosságuk miatt önmagukról gondoskodni nem képesek és ellátásuk más típusú otthonban nem oldható meg.

Az idősotthoni ellátás kérelmezését követően a jogosultságot úgynevezett gondozási szükséglet vizsgálattal állapítják meg. Ez azt jelenti, hogy felmérik az igénylő mentális és egészségi állapotát, önellátó képességét, szociális helyzetét, körülményeit és ez alapján kerül meghatározásra, hogy jogosult-e idősotthoni ellátásra.

Szolgáltatás igénylése: érdeklődhetünk a települési önkormányzatnál, szociális ellátást nyújtó intézményeknél, kereshetünk idősotthont az interneten keresztül, valamint a https://szocialisportal.hu/szakmai-intezmenykereso/ oldalon a következők kijelölésével:

· Ellátási forma: Személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátások

· Ellátási típus: Ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátás

· Ellátási altípus: Idősek otthona

A településnév beírását követően láthatjuk, hogy mely szolgáltatók nyújtanak ellátást az adott településen élők részére. Az intézmény adatainál lévő elérhetőségen érdeklődhetünk a szabad férőhelyekről, várólistáról és a havonta fizetendő térítési díj összegéről is.