Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Van segítség! – Miben tud segíteni a szociális ellátórendszer? 5. rész

Átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények – időskorúak gondozóháza

Az időskorúak gondozóházának működtetése a 30.000 főnél nagyobb lakosságszámú települések számára kötelező feladat, de ennél kisebb településeken élők számára is elérhető ez az ellátási forma.

Az átmeneti gondozóházak bentlakást és teljes körű ellátást biztosítanak maximum egy éves időtartamra, mely indokolt esetben további egy évvel meghosszabbítható. Azon időskorút, valamint 18. életévüket betöltött személyeket tudják fogadni a gondozóházak, akik önmagukról betegségük miatt vagy más okból otthonukban időlegesen gondoskodni nem képesek.

A beköltözés megoldást jelent azok számára, akik egyrészt egészségi állapotukban bekövetkezett változás miatt átmenetileg nem tudnak magukról gondoskodni, illetve azoknak az idős személyeknek, akiknek a hozzátartozója valamilyen okból időlegesen nem tud róluk gondoskodni.

Az átmeneti otthonok szolgáltatásai azonosak a tartós bentlakást nyújtó idősek otthonaiban biztosított szolgáltatásokkal, melyet a következő cikkünkben fogunk ismertetni.

Demenciával élők esetében leggyakrabban akkor merül fel az átmeneti gondozóházi elhelyezés lehetősége, ha a gondozó hozzátartozó, akár azért, mert elfáradt, akár más okból időlegesen nem tudja a demenciával élő személy felügyeletét, a róla való gondoskodást megoldani.

Az átmeneti gondozóházi elhelyezés megoldást jelenthet krízishelyzet esetén is, ha idősotthonban nem tudnak férőhelyet biztosítani.

Az ellátás igénybevétele előtt a hozzátartozónak mindenképp tájékoztatnia kell az intézmény munkatársait arról, hogy az igénybe vevő demenciával él, mivel a demencia súlyosságától függően nem minden esetben helyezhető el átmeneti gondozóházban figyelembe véve a biztonságos ellátás szempontjait. Szolgáltatás igénylése: a https://szocialisportal.hu/szakmai-intezmenykereso/ oldalon a következők kijelölésével tudjuk megnézni, hogy elérhető-e a szolgáltatás:

· Ellátási forma: Személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátások

· Ellátási típus: Átmeneti elhelyezést nyújtó intézményi ellátás

· Ellátási altípus: Időskorúak gondozóháza

A településnév beírását követően láthatjuk, hogy mely szolgáltatók nyújtanak ellátást az adott településen élők részére. Az intézmény adatainál lévő elérhetőségen érdeklődhetünk a szabad férőhelyekről és a térítési díj összegéről is.

Némethy Veronika