Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Van segítség! – Miben tud segíteni a szociális ellátórendszer? 4. rész

Házi segítségnyújtás 

 

A házi segítségnyújtás szolgáltatást valamennyi települési önkormányzatnak biztosítania kell, tehát ez az ellátási forma mindenkinek elérhető, aki rászorul. A szolgáltatás keretében az önmaga ellátására nem, vagy csak részben képes személyt a lakásán keresi fel a gondozó és segítséget nyújt neki azokban a tevékenységekben, amelyekre önállóan nem képes. 

Néhány példa a tevékenységekre: 

  • Bevásárlás, gyógyszerkiváltás, mosogatás, segítségnyújtás házimunkában, tüzelőbekészítés, hóeltakarítás, kísérés, stb. 
  • tanácsadás, hivatalos ügyintézés segítése,  
  • gondozási, ápolási feladatok (pl. mosdatás, öltöztetés, mozgatás ágyban, gyógyszer adagolás, hely- és helyzetváltoztatás segítése, étkezés segítése, stb.) 

Fontos kiemelni, hogy a házi segítségnyújtás szolgáltatás nem biztosít folyamatos felügyeletet, hanem kizárólag a szükséges tevékenységek ellátását jelenti (általában maximum napi 1-2 órában).  

Demenciával élő idősek esetén elsősorban akkor javasolt a szolgáltatás igénylése, ha még nincs szükség a folyamatos felügyeletre, de bizonyos tevékenységek ellátásában segíteni kell, vagy ha a folyamatos felügyeletet megoldott, de szükség van a szakképzett gondozó közreműködésére is. 

A házi segítségnyújtásra való jogosultságot, az ellátás módját és gyakoriságát úgynevezett gondozási szükséglet vizsgálattal állapítják meg. Ez azt jelenti, hogy felmérik az igénylő mentális és egészségi állapotát, önellátó képességét és ez alapján kerül meghatározásra, hogy mely tevékenységekben, milyen gyakorisággal szorul segítségre. A szolgáltatásért általában térítési díjat kell fizetni, melynek összegét az önkormányzat helyi rendeletben határozza meg.  

Szolgáltatás igénylése: a települési önkormányzatnál, illetve a https://szocialisportal.hu/szakmai-intezmenykereso/ oldalon érdeklődhetünk a szolgáltatás elérhetőségéről.