Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Van segítség! Miben tud segíteni a szociális ellátórendszer? 3. rész

Van segítség! – Miben tud segíteni a szociális ellátórendszer? 3. rész

Demens személyek nappali ellátása

A demens személyek nappali ellátását a 10.000 főnél nagyobb lakosságszámú településeken kötelező biztosítani az itt élők számára.

A szolgáltatás az előző cikkben ismertetett idősek nappali ellátásához hasonlóan napközis formában kerül megszervezésre, gyakran az idősek klubjával együtt integrált formában. A nyitvatartási idő általában hétfőtől péntekig legalább napi 6 órában biztosított.

Az idősek klubjában nyújtott szolgáltatások mellett a következő plusz-szolgáltatásokat kell biztosítani a demenicával élők nappali ellátása során:

  • napi egyszeri meleg étel (ebéd);
  • napi rendszerességgel egyéni és csoportos foglalkozások szervezése, melyek célja a meglévő készségek és képességek megőrzése, sikerélmény és tevékeny időtöltés biztosítása;
  • biztonságos tárgyi környezet (tájékozódás segítése, akadálymentesítés, veszélyforrások kiküszöbölése, elkóborlás veszélyének megelőzése).

Az itt dolgozó szakemberek rendelkeznek a demenciára vonatkozó speciális szakmai ismeretekkel, az idősekkel való foglalkozások során nagy hangsúlyt kap az önállóság minél tovább történő fenntartása, valamint a hozzátartozók támogatása, a velük való rendszeres kommunikáció.

Ezt a szolgáltatást azoknak ajánljuk, akik saját otthonukban látják el demenciával élő családtagjukat, s az önellátáshoz szükséges készségeinek, képességeinek megőrzését és napközbeni felügyeletét közösségben, szakemberek bevonásával szeretnék biztosítani.

Szolgáltatás igénylése: az ellátás igénybe vételéhez szükség van jogszabályban meghatározott szakorvos (pszichiáter, neurológus, vagy geriáter), vagy szakértői szerv által megállapított demencia szakvéleményre. Abban az esetben, ha a hozzátartozó ápolási díjban részesül, a klub szolgáltatásait a demenciával élő személy maximum napi 5 órában veheti igénybe.

A települési önkormányzatnál, illetve a következő honlapon tud tájékozódni arról, hogy az Ön településén elérhető-e a szolgáltatás: https://szocialisportal.hu/szakmai-intezmenykereso/