Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

„Nagy utazás az életünk…, de még milyen nagy!”

Az emlékezetvesztéssel járó időskori demencia világméretű probléma, a WHO népbetegséggé nyilvánította. Hazánkban több mint negyedmillió ember küzd a betegséggel, ami nem csak rájuk van hatással, hanem a családjukra is, így közvetve egymillió embert érintő problémáról van szó. Győrött egy filmbemutatóval egybekötött konferencián összegezték az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) programban eddig elért eredményeket.

A Katolikus Szeretetszolgálat, a győri Egyesített egészségügyi és Szociális Intézmény és a Hajdúböszörményi Fazekas Gábor Idősek otthona konzorciumi partnerként közösen vesz részt az INDA Interprofesszionális Demencia Alapprogramban, amelynek célja, hogy a társadalom figyelmét ráirányítsa a demenciával élő idősek és hozzátartozóik mindennapjaira, növelje a lakosság ismereteit és szakmafejlesztési adaptációval lehetővé tegye a demenciával élő idősekről való magas színvonalú társadalmi gondoskodást.

Koltai Róbert alakította a főszerepeket azokban a kisfilmekben, amelyeket társadalmi érzékenyítőnek szántak a demenciával, mint népbetegséggel kapcsolatban. A győri konferencián először mutatták be a Gaál Ildikó rendezte rövidfilmeket, amelyeken keresztül megismerhetők a demencia tünetei és az a személyiségváltozás, amely a hozzátartozók számára a legnagyobb kihívást jelenti. Koltai Róbert színművész Dés László Nagy utazás című dalát adta elő, amelynek szövege a kisfilmeket látva új értelmezést kapott. Megható sorok arról a nagy utazásról, amely az emberi életet szimbolizálja. „Nagy utazás az életünk…, de még milyen nagy!” nyomatékosította a dal végén Koltai Róbert azt a küzdelmet és nehézséget, amelyet képletesen az időskorban egyre gyakrabban jelentkező demencia is okozhat.

A cikk továbbolvasása

/forrás és fotók: gyorplusz.hu/

Kisfilmek megtekintése