Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Jászberény köszöntő

Jászberény az Észak-Alföldön található, a „Jászság fővárosa”-ként emlegetik. Jász-Nagykun-Szolnok megye második legnépesebb települése; 2019-ban lakossága 26828 fő. Öregedési indexe (100 fő 0-14 évesre jutó 65-x évesek száma) [fő]: 148.

A településen igen magas az időskorúak aránya (20,8%), és az öregedési indexe is (148). Ezek a mutatók az utóbbi években fokozatosan emelkednek.

Az Önkormányzat ennek megfelelően igyekszik gondoskodni a település idős lakóiról: amellett, hogy Jászberényben fenntart egy idősotthont (Naplemente Idősek Otthona), at-tól 25 km-re, Jászladányban is működtet egyet, 140 férőhellyel (megyei hatókörrel).

Az önkormányzati feladatkörbe tartozó szociális ellátásokat a városban Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény nyújtja, ennek keretében működik az időskorúak és demens személyek nappali ellátása és a Naplemente Idősek Otthona. A statisztikai adatok alapján a 65 év felettiekből igen magas az idősek bentlakásos intézményében ellátottak aránya. Ez az arány a vizsgálatba vont települések között a legmagasabb. Az ön-kormányzati idősek otthona mellett a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Klára Otthona működik a városban.

A városban 2013 óta működik – a Szent Erzsébet Kórház égisze alatt – az Egészségfejlesztési Iroda.

Jászberény hét orvosi rendelőjében 12-13 háziorvos rendel. A szakorvosi ellátásokat a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház nyújtja.

[tribe_events view=”list” category=”jaszbereny” tribe-bar=”false”]