Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Hírek

Oldal / Hírek

Foglalkozások demenciával élőt gondozó családoknak

A demenciát, amely általában az idős embereket érintő emlékezetvesztés, a WHO már népbetegséggé nyilvánította. Hazánkban kb. negyedmillió ember küzd a betegséggel, ami nem csak rájuk van hatással, hanem a családjukra is, így közvetve egymillió embert érintő problémáról van szó.

Demencia Információs Órák 4. alkalom (Csákvár)

Januárban Csákvárra látogattunk a DIÓ negyedik alkalmára. Az előadás első felében a résztvevők betekintést nyertek a magyarországi szociális hálózat működésébe, kiemelve annak előnyeit, hátrányait; illetve tájékoztatást kaptak a szociális szolgáltatások igénybevételének lehetőségeiről, formáiról, az intézménybe kerülés menetéről.

DIÓ Hajdúböszörményben

A 3. információs órán a betegség bemutatása volt a téma. Az előadó a Vasárnap című film levetítésével indított. Ezt követően magát a betegséget, a megjelenési formáit ismertette az enyhe stádiumtól a súlyos fokig. Az ismertető közben a hozzátartozóknak volt egy kis feladat “szám felismerős”, hány számot látnak a képen? Ezzel oldottá vált a hangulat. A következőkben a hozzátartozók felkészítéséről volt szó, hogyan kezelhetik a betegség által megjelenő negatív viselkedési formákat. Ezek megéléséről, elfogadásáról, lereagálásáról volt szó. Ezt követően demenciával kapcsolatos segítő oldalakat ajánlott az előadó. Az előadás során külön figyelmet szentelt az agresszív viselkedésformákra, azokra “túlélési technikákat” ajánlott. Érintette még az előadó...

Ég a negyedik gyertya

Bezárultak az Adventi Udvar rendezvényei a székesfehérvári püspökségen. Az utolsó gyertyagyújtási ünnepség már a Messiás születésének ünnepére készítette az udvarba betérőket. Dr. Radnainé Dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója is részt vett az ünnepségen, ahol az idős és sok esetben demenciával élő beteg családtagok kapcsán az “idővel való odafordulás” lehetőségére és fontosságára hívta fel az érintett hozzátartozók figyelmét. Az eseményről a Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió tudósított. Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket, és Boldog Új Évet kívánunk!

“Tök jó” volt a DIÓ Tiszaalpáron

“Tök jó” volt a DIÓ Tiszaalpáron

A Demencia Információs Órákon első alkalommal arról beszélgettünk milyen nehéz helyzetben vannak azok a családok, akiknek a környezetében demens beteg él: „Aki ápol, saját magát is ápolnia kell”.