Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Győr köszöntő

Győr a Nyugat-Dunántúl régió központja, Győr-Moson-Sopron megye és a Győri járás székhelye. Jelentős gazdasági, kulturális, egyetemi és sportközpont, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa. A BécsPozsonyBudapest innovatív tengelyen fekszik, kiváló közlekedési adottságokkal rendelkezik.

Győr napjainkra a magyar település-hálózat legdinamikusabban fejlődő, az ország ötödik legnagyobb városa. Az ország egyik legfejlettebb térségében kiemelkedő szerepet tölt be gazdasági, egyházi, egészségügyi, szociális, kulturális, oktatási és közigazgatási területen. Országosan is kiemelkedő lakó-, vállalkozási-, és kulturális környezetet kínáló város. Tartja a jármű- és gépiparban korábban megszerzett erős pozícióit, azok fejlesztése mellett sikeresen diverzifikálja gazdaságát a környezet- és egészségipar, a sportgazdaság valamint a gazdasági szolgáltatások területén. Az észak-dunántúli térség gazdasági központja, e funkció mellett a közösségi szolgáltatásokban is (oktatás, egészségügy, kultúra, sport) vezető szerepet játszik.

A város és környezete szoros, agglomerációs jellegű együttműködésben él. A munkahelyeinek több mint egyharmadát nem a Győrben élők töltik be, ám a térségben élők csak a város infrastruktúráját igénybe véve tudják életüket élni, ami a továbbiakban is meghatározza a város fejlődésének dinamikáját.

Győrben 2017. január 1. napján 125.139 fő állandó lakos élt (lakónépessége 131.940 fő). A népesség korösszetétele az országos tendenciához hasonló változáson ment keresztül az elmúlt évtizedben. A gyermekkorúak (0–14 évesek) és a munkaképes korúak (15–64 évesek) aránya csökkenő tendenciát mutatott, miközben a 65 év felettiek száma folyamatosan növekedett, azaz öregedési folyamat játszódott le, mely a jövőben is folytatódhat. A népesség elöregedése ellenére az aktív lakosság aránya a megyében meghaladja a 70%-ot. Az idős korosztály aránynövekedésében megfigyelhető a nagyon idősek számának növekedése. A 85 év felettiek száma 7 év alatt mintegy másfélszeresére emelkedett Győrben. A statisztikákból ismeretes, hogy az idősek zömének valamilyen betegséggel kell együtt élnie, ezek között gyakori az érzékszervi, így különösen a látás-, hallásszervi, a mozgásszervi és mentális megbetegedés. Ezen megbetegedések gyakran egyszerre vannak jelen egy személynél. Az életkor jelentős kitolódásával magas arányú az idősek között az intellektuális képességek beszűkülése, a memória gyengülése, a kognitív funkciók leépülése, továbbá saját cselekedeteik következményei belátásának képessége. Mindezek pedig az önálló életvitel fenntartását akadályozzák, gátolják.

A demográfiai folyamatokat figyelembe véve az idősek között, az idősebbek felé tolódik el a korösszetétel, azaz nő az öregek aránya, és a férfiak korábbi halálozása révén várhatóan egyre több egyedülálló idős nőről kell gondoskodni. Összességében a város időseinek 60%-a nő, 40%-a férfi.

[tribe_events view=”list” category=”gyor” tribe-bar=”false”]