Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gyakran Ismételt Kérdések

Kérdés: Édesanyám állandóan kóborol, hogyan tudnám kivédeni?

Válasz: A kóborlás egy jellegzetes tünet. Ha lehetséges el kell vele menni délelőtt és délután is sétálni. A megőrzött képességeit kihasználva feladatot kell adni amiben örömét leli, így elterelve figyelmét a kóborlásról.

Kérdés: Állandó menési kényszerre adna tanácsot?

Válasz: A felelősségérzet megmaradását jelzi. Úgy érzi, hogy kötelessége feladata van, amiket el akar végezni. Mindenhonnan haza szeretne menni a leggyakrabban a gyermekkori környezetet, jelenti. A múltba való visszatérés jele, ami a demenciában nagyon meghatározó. Segítsük őt hosszan tartó sétával arra biztatva: tessék, mondani merre menjünk. Előbb utóbb elfárad és együttműködővé válik. A legfontosabb a szeretet, ha megöleljük, megsimogatjuk, megnyugszik.

Kérdés: Édesapám a napi étkezéseket elfelejti. Hogyan hívjam fel a figyelmét, hogy ebédidő van és étkezzen?

Válasz: Kezdetben elegendő telefonon emlékeztetni az evésre ívásra. Később, ha az étel elfogyasztásában segítségre lesz, szüksége forduljon a szociális ellátórendszerhez. Ez figyelmeztető jel arra is, hogy többé nem biztonságos egyedül élnie.

Kérdés: Enyhe demenciával élő személy nem fogyaszt kellő mennyiségű folyadékot öntörvényű, hogyan lehet rá pozitívan hatni?

Válasz: Törekedjenek arra, hogy olyan étellel, itallal kínálják, amit szeret és el tud fogyasztani. Próbálják közösen elkészíteni az ételt, italt (színes pohárban kínálni), ugyanabban az időpontban étkezni. A szobákba készítsen be olyan innivalót, amit szeret. Ha egyedül lakik, telefonon emlékeztessük az ívásra, evésre.

Kérdés: Habzsol, rendszertelenül sokat eszik, nem tudja saját magát szabályozni, rászólnak, zokon veszi. Mi a teendő?

Válasz: Előfordulhat, hogy azért eszik, mert unatkozik, lehetőség szerint foglaljuk le. Lehet, hogy bizonyos ételeket nasikat szeret. Tegyünk elérhető helyre egészséges nassolni valókat például: gyümölcsöt, sajtot. Végszükség esetén zárjuk le a hűtőt és a kamrát.

Kérdés: Mindent elfelejt nem emlékszik, képi információkat nem tudja értelmezni, nem tud pénzt kezelni, ezért nem vásárol, nehezen dönt. Mit tegyünk állapotának szinten tartására?

Válasz: Az állapot szinten tartásának lehetséges eszközei a teljesség igénye nélkül, mert minden eset egyéni, személyre szabott.

  • művészeti tevékenységgel-festés, zene, tánc
  • sokáig lassítja a folyamatot, ha hetente legalább két alkalommal memóriajavító foglalkozásokat végzünk időtartama 30-45 perc. Ilyenkor meg kell beszélni hogy milyen nap van ma,milyen hónap,évszak. Fel kell sorolni a személyes adatait, lakcímét. Felidézni, hogy mit evett aznap és az előző napon. Újságokból megbeszélni az aktuális híreket. Majd régebbi dolgokat-, emlékeket-fontosabb, családi eseményeket, évfordulókat, volt foglalkozásával kapcsolatos ismereteket.
  • a pénz felismerésének gyakoroltatása, egyszerű számolás
  • végül érdemes elénekelni egy számára érzelmileg fontos dalt, minden foglalkozás végén.
  • ezek a foglalkozások segítik sokáig megtartani a tájékozottságot, saját személyiségét.

Kérdés: A férjem Nagymamája demens, próbáltunk vele erről beszélni,de elzárkózott. Hogy beszéljünk vele a betegségéről,kihez forduljunk?

Válasz: Mindenféleképpen beszélni kell a Nagymamával annak akire a legjobban hallgat.Fontos a megfelelő időpont megválasztása.Olvassanak együtt a demenciáról szóló útmutatókat, könyveket. A helyi szoc. szolgálatot keresse fel ott kaphat segítséget. Az ország több pontján működik Alzheimer Café, ahol szakember vezetésével többet megtudhat a betegség kezelésének lehetőségeiről és sorstársakkal is találkozhat.

Kérdés: Demens Nagyapám nem akar tudomást venni a betegségéről,hogyan fogadtassam el vele?

Válasz: Először is biztosítani kell arról, hogy ön nagyon szereti a családdal együtt és mindenben mellette áll.Másodszor a háziorvossal együtt át kell beszélni a betegséget,majd szakember,pszichiáter szakorvos segítségét kell kérni.

Kérdés: Szerintem Nagymamám demens, cukorbetegsége is van az egyik szemére nem lát,sokszor furcsán viselkedik,orvoshoz nem akar menni. Azt mondja ő nem bolond.Hogyan tudnánk rávenni,hogy kivizsgáltassa magát és hova kell vinni?

Válasz: A legfontosabb biztosítani a család szeretetéről.A háziorvost el kell hívni és közösen megbeszélni a teendőket.Pszichiáter szakorvos segítségét kell kérni.

Kérdés: Hogyan mondjam meg az unokáknak,hogy a dédi mama már nem olyan mint volt.Sokszor felteszi ugyanazt a kérdést.

Válasz: Feltétlenül,csak az igazat.Mindig csak arra válaszolva amire a gyerek rákérdez.A demencia sokaknál játékos viselkedést vált ki. pl.szeretnek bújocskázni ,ezt a gyerekek élvezik és remekül eljátszanak a dédivel.

Kérdés: Hogyan fogadtassam el a családommal,hogy ez betegség és nem tünet.Nem akarattal kérdez vissza rövid időn belül ugyanarra a kérdésre.

Válasz: A javaslatom,hogy feltétlenül szakemberhez kell fordulni.Az ő diagnózisát a családnak is el kell fogadnia.

Kérdés: Hogyan tudnám rávenni,hogy segítségre van szüksége pl. hivatalos ügyek intézésében?

Válasz: Ne erőltesse, ha nem akar együttműködni hagyja megnyugodni és próbálkozzon újra.A legfontosabb,hogy ne veszítse el a türelmét,biztosítsa a szeretetéről,növelje biztonságérzetét.Kérjen segítséget háziorvostól,pszichiáter szakorvostól.

Kérdés: Keresztanyámnak én vagyok a legközelebbi hozzátartozója. A demencia jeleit mutatja,bár szakvéleménnyel nem rendelkezik.Többször elhagyja értékeit,pénzét.Hogyan tudok neki segíteni anélkül hogy gondnokság alá helyeztetném?

Válasz: Első körben a meghatalmazást javasolnám.Banki ügyintézés esetén formanyomtatványt kell kitölteni. A gondoskodás jogi lehetőségei a későbbiekben: Nyilatkozat,Támogatott döntéshozatal, Living will- élő végrendelet,/előzetes jognyilatkozat/,Gondnokság

Kérdés: Hogyan tudnám felkészíteni az orvosi vizsgálatra,hogyan tudnám biztonságosabban elkísérni?

Válasz: Ön legyen pozitív és határozott.Ha hozzátartozója hajlamos idegeskedni,csak a látogatás napján szóljon róla. A kísérésben kérjen segítséget egy családtagtól vagy baráttól.Egyeztessen időpontot az orvossal-nővérrel,hogy minél rövidebb időt keljen várakozni.Akkor menjenek amikor a forgalom a lehető legkisebb a rendelőben.Kérje a segítségüket,hogy a vizsgálat minél zökkenőmentesebb lehessen.Vigyen magával innivalót.Legyen önnél egy lista a beteg gyógyszereiről.

Kérdés: 1, A demens nagynénémmel,hogyan tudnám megértetni,hogy jobb ha idősotthonba megy,mert egyedül már nem biztonságos?2.Férjem nagymamája demens,mi és a 4-órás ápolás kevés,szeretnénk neki egy speciális idősotthont találni-ettől elzárkózik-pszichiáter is beszélt vele.Tudok-e beszélni vele ez ügyben?Érdemes-e beszélni vele a betegségéről?

Válasz: Mindenféleképpen beszélni kell vele annak akire a legjobban hallgat.Fontos a megfelelő időpont megválasztása.Olvassanak együtt a demenciáról szoló útmutatókat,könyveket.A helyi szoc.szolgálatot keresse fel ott kaphat segítséget.Az ország több pontján működik Alzheimmer Café,ahol szakember vezetésével többet megtudhat a betegség kezelésének lehetőségeiről és sorstársakkal is találkozhat.Ha az otthon mellett döntenek,mindenféleképpen el kell vinni a kiválasztott otthonba és az ott dolgozó vezetővel együtt megbeszélni a helyi szokásokat,lehetőségeket.Az első körben a demens napközi is megoldás lehet.

Kérdés: Nagymamám ruházata vizeletszagú.Ez a szituáció elég kellemetlen,még beszélni is róla.Mit tegyünk?

Válasz: Ez az inkontinencia (vizelet és széklettartási)probléma jele.Feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvosát.Okozhatja:húgyúti fertőzés,kezeletlen cukorbetegség,túl sok vízhajtó szedése,sok kávé-tea fogyasztása. Ha feledékenységről van szó akkor többször menjenek el együtt a WC-re,hogy emlékezzen az odavezető útra.18-óra után ne igyon csak nagyon keveset.Az ajtóra tegyen WC. feliratú táblát,esetleg színes ülőke,magasító is segíthet.Többször tapintatosan figyelmeztesse!

Kérdés: A legnagyobb nehézség,hogy az enyhe demenciában szenvedő személy hit hű református vallású,de megkörnyékezték jehova tanúi és teljesen a befolyásuk alatt áll.Nem lehet új álláspontjából kizökkenteni.Sok esetben azt mondja nektek úgy sincs rám ídőtök. Tudom én a saját dolgomat. Mi ebben az esetben a helyes megoldás?

Válasz:-Az első,hogy legyen rá idő! Úgy gondolom,ha hit hű vallását gyakorló személyről van szó akkor lelkipásztorával is jó kapcsolatot ápolt.A templomi közösségből is sok barátja ismerőse lehetett.Tőlük kérnék segítséget-látogassák meg őt.Énekeljenek-mondják el az ismerős imádságokat.Idézzék vissza a régi emlékeket-közös programokat.