Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Érzékenyítő program Sopronban

  1. augusztus 30-án a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Soproni Tagintézménye demenciával kapcsolatos érzékenyítő programot szervezett munkatársainak.

Fazekas Éva tagintézmény vezető és Kányai Róbert az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Dr. Radnainé Dr. Egervári Ágnes ismertette a résztvevőkkel az INDA programot, melynek célkitűzése volt, hogy felhívja a társadalom figyelmét a demencia okozta problémákra, valamint tudatosan felépített kommunikációval növelje a lakosság ismereteit a demenciával kapcsolatban.

A szakszolgálat munkatársainak bemutatásra kerültek a társadalmi érzékenyítés alprogram keretében készült ismeretterjesztő kézikönyvek két munkacsoportban. A középiskolásoknak készült munkafüzetet a szerző, Valentyikné Szakál Márta mutatta be.

Az INformációk Demenciáról Alapfokon című tájékoztató füzetet, az Emlékkereső című kiadványt és a családok számára készült munkafüzetet a szerzők közül ketten, Király Csabáné és Szabóné Nagy Bernadett mutatták be az érdeklődők számára. Az előadók beszéltek a demenciáról, a korai felismerés fontosságát hangsúlyozva. Szó volt a családokat érintő problémákról, a demenciával élő személyek gondozásának nehézségeiről, arról, miért fontos a segítség elfogadása, és a gondozók fizikai és mentális egészségének a védelme.

Fontos, hogy a felnőttek és a gyermekek egyaránt tájékoztatást kapjanak a demenciáról. Az elkészült kiadványok ebben segítenek felnőttet és gyermeket egyaránt. A kiadványok a demenciával kapcsolatos ismereteket közérthetően, minden érintett korcsoport számára a korosztálynak befogadható módon nyújtanak információt. A kisgyermekes családok egy mesén keresztül ismerhetik meg a demencia jellemző tüneteit és azt, hogy egy gyermek hogyan tud részese lenni a demenciával érintett személy életének.

 

Szerző: Szabóné Nagy Bernadett