Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Csákvár köszöntő

Csákvár hazánk egyik legrégibb települése. A régészet tanúsága szerint már az ősember óta lakott hely volt. A magyar honfoglalás időszakának sírleletei a római kori temető területén kerültek elő. Fejér megye északi részén, a Zámolyi-medencében, a Vértes lábánál található.

Lakossága 2018-ban 5280 fő. A Lehner Ödön Nonprofit Kft. kiadvány szerint az állandó lakosok közül a 18-59 éves korosztály lélekszáma 3.128 fő (59,24%) volt 2015-ben, a település öregedési indexe (az állandó népességből 100 fő 0-14 évesre jutó 65-x évesek száma) 124,2, folyamatosan emelkedik 2012 óta. Ez az emelkedés egyértelműen mutatja a település folyamatosan elöregedő voltát.

A város szociális feladatait a Gondozási Központ látja el, ennek keretén belül működik egy idősotthon is. Az önkormányzati fenntartású mellett két egyházi (katolikus és református) és egy nonprofit szervezet által működtetett idősotthon található a településen.

Csákváron három háziorvosi rendelő és két gyógyszertár működik. Ezek látják el Csákvár lakossága mellett az idősotthonokban és a környező településeken élők jelentős részét is. A településen működik a Fejér Megyei Szent György Kórház kirendeltsége is, melynek fő profiljai mozgásszervi rehabilitáció, pulmonológia, (krónikus) belgyógyászat.

Csákvár településszerkezete egyszerűen átlátható: a központban (Szabadság tér, Dózsa György út) és közvetlen környezetében a legtöbb hivatal és intézmény könnyen elérhető.

[tribe_events view=”list” category=”csakvar” tribe-bar=”false”]