Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

„Az évek gazdagsága”  – konferencia a Vatikánban

„Az évek gazdagsága”  – konferencia a Vatikánban

„Az évek gazdagsága” címmel az  idősekkel foglalkozó nemzetközi konferenciát szervezett a Világiak, a család és az élet dikasztériuma, 2020. január 29-31. között a Vatikánban.

46 országból 550  egyházi és világi szakember vett részt a tanácskozáson, ahol az idősek pasztorációjával, a növekvő átlagéletkorral járó társadalmi változásokkal, az idősek és fiatalok kapcsolatával foglalkoztak. Más-más szempontból közelítették ezeket a kérdéseket az európai országokból érkezők, másként élik meg a változásokat Dél-Amerikában vagy Afrikában. Magyarországról az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia  delegáltja  Dr. Egervári Ágnes volt jelen.

Ferenc pápa audiencián fogadta a tanácskozáson résztvevőket.

Záró beszédében kiemelte: „az idősek tapasztalata olyan érték, amelyet meg kell becsülnünk és használnunk kell a mindennapokban. Minden ember különleges, egyszeri és megismételhetetlen, akkor is, ha betegségek gyötrik –  akkor is, ha már előrehaladott demencia miatt nem emlékszik a nevére …. Fontos, hogy az idősek és a fiatalok kapcsolatban maradjanak, beszéljenek egymással. Különösen fontos igazodási pontot jelentenek  ezek az értékek  a fiatalabb generációk számára mai fogyasztásközpontú, a régit könnyen kihajító  világunkban.”

A katolikus egyházfő arra buzdított, hogy változtassuk meg szemléletünket az idősekről és tanuljunk meg velük együtt tekinteni a jövőre.