Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

„Az embert ott kell megkeresni, ahol van, és ott kell az embert szolgálni, ahol él” – Az INDA 2. program ünnepélyes megnyitója Győrben

„Az embert ott kell megkeresni, ahol van, és ott kell az embert szolgálni, ahol él” – Az INDA 2. program ünnepélyes megnyitója Győrben

A Katolikus Szeretetszolgálat konzorciumi partnereivel, a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménnyel valamint a hajduböszörményi  Fazekas Gábor Idősek Otthonával közösen vesz részt egy kétéves projektben, melynek célja, hogy tudatosan felépített kommunikációs tevékenységgel növelje a lakosság ismereteit a demenciával kapcsolatban valamint megvalósítson olyan szakmafejlesztési adaptációt, amelyek lehetővé teszik a demenciával élő idősekről való magas színvonalú gondoskodást.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Dr. Somogyi Tivadar győri alpolgármester, Dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a PPKE nagykancellárja; Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, Dr. Radnainé Dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója. Az időskori demencia társadalmi elfogadását és tudatformálást célzó szakmai fejlesztések a 2015-ben megvalósított INDA programon alapulnak, a tudásbővítést és a helyi közösségeken keresztül végzett magas szintű társadalmi érzékenyítést szeretnék elérni. A projekt célja, hogy az egyes településeknek megfelelően differenciáltan feltárja a gondozó családok helyzetét, és olyan módszereket dolgozzon ki, amelyek a későbbiekben segítséget jelenthetnek a gondozásban.

A most induló projekt nemcsak a családtagoknak nyújtott információ és támogatás biztosítását, hanem egy interprofesszionális demenciaprogram elkészítését is megcélozza. Képzésre, kutatásra és információs kampányra van szükség, hogy a társadalmat érzékenyítsék, a demenciával élőkkel kapcsolatos tabukat és kirekesztést megszüntessék, széles körű politikai támogatottságot szerezzenek a projekt lezárásával. Mert minden egyes demens ember mögött egy értékes, megélt élet áll, amelynek végéhez biztosítani kell az emberi méltóságot, az emberi jogokat, nem utolsósorban megkönnyíteni a gondozó családtagok életét, és biztosítani a velük foglalkozó szakemberek társadalmi elismerését. „Az embert ott kell megkeresni, ahol van, és ott kell az embert szolgálni, ahol él” (II. János Pál pápa)