Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

98. rész – Elrendeződött

A másik szelíd volt és kedves, a macimintás maszkja ki-behorpadt, izgalmában úgy kapkodta a levegőt. Azt mondta, nem megy vissza abba az Otthonba dolgozni, ahol már a fele lakó megbetegedett. Ő már egy hónapja kivette az egész évi szabadságát, még mielőtt eldurvult volna a helyzet, hiszen két alsós gyereke van, akikkel ő tanul, amióta nem járnak iskolába, hanem otthon kell számítógépen megoldani a feladatokat. Az elsős persze még azt sem érti, mi a feladat. De most már a férje is kétórás lett (és még ez is rendes a cégtől), így fel tudja őt váltani a gyerekeknél.

Csináltatott vírustesztet, negatív.

Megköszöntem, hogy ilyen gondos és előrelátó volt.

  • És naponta hány órát tudna vállalni?
  • Hát, kérem szépen, hatot biztosan.
  • Az kevés. Lehetne többet?… Na és éjszaka?
  • Éjszaka? – bámult rám kerek szemmel.
  • Igen, Évike, ugye így hívják? Éjszaka is kellene, bizony.
  • Azt meg kell beszélnem a férjemmel. Talán valakivel felváltva… De nem tudom.

Gabika szomszéd asszonyával megbeszéltem, hogy minden második éjszaka ott alszik Gabikánál (Eliza is boldogan ajánlott neki alkalmanként fix összeget). A szomszédasszonyt Gabika nem annyira szereti, de beleegyezett. Ezután aránylag békességben teltek a napjai.

Júlia elköszönt. Nagyon sajnáltam, hogy hazamegy. Olyan ember, amilyennek a magyar nagyasszonyokat képzeltem: délceg, komoly, őszinte, felelősségteljes. Kár, hogy mindebből Gabika semmit sem érzékelt. Mert beteg.

Ez olyan egyszerű, mint az élet és a halál. Az elsőt szeretni kell, a másikat elfogadni. De mindkettőről tudjuk, hogy Isten kezéből vehetjük el.

A legjobb iskolaévek azok, amelyek során saját magunkról, az örök nagy Énről elterelődik a figyelmünk. Ezek nem fakultatív órák-napok-hónapok-évek! Aki demenciával élő családtagját gondozza, ilyen iskolába jár. És nem mindegy, hányasra vizsgázik. Van, amit meg kell tanulnia, van házi feladat, és van szorgalmi. Csak egy dolgot nem lehet: lógni…

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Beszámoló a Székesfehérváron tartott DIÓ foglalkozásról

  1. október 08-án

Ez volt a 12., utolsó foglalkozásunk, melyen a „A lelki egészségvédelem a családban” témát dolgoztuk fel., illetve értékeltük a foglalkozás sorozatot. Ennek a témának az utolsó foglalkozásra helyezése jó választás, mert még egyszer lehetőséget ad a legfontosabb üzenetünk, a „Te is fontos vagy” közvetítésére.

A foglalkozássorozatot értékelése. Egy rövid bevezető után minden csoporttag anonim módon egy-két mondatban leírta, hogy nekik mi volt a legfontosabb, amit a DIÓ-n kaptak.

Néhány a leírt véleményekből:

„Nem vagyok egyedül ezzel. Helyre tette, hogy nem baj, ha valamit nem vállalok be. Középpontba került előttem, hogy ne azt nézzem mivé lett, hanem, hogy mit szeretek/szerettem benne. Jobban el tudom fogadni az állapotából eredő „ügyeket”, nehézségeket.”

„Nem vagyok egyedül a problémámmal. Nem kell minden szituációtól megijedni. Ha nem veszélyes a helyzet érdemes rá hagyni, nem érdemes vitatkozni. Sokkal nyugodtabban tudom a helyzeteket kezelni. A saját hozzáállásom pozitívan változott.”

„Nagyon sok információt adott a demenciáról, mint betegségről! A tanácsok és a más hozzátartozók tapasztalatainak átadása is segítség. Segített egy kicsit máshogy gondolni az ápolásra, változtatni, hogy jobban ki lehessen használni az együttlétet a beteggel.”

„Kapaszkodót adott nekem a tanfolyam – a „nem vagyok egyedül” érzését. Sok-sok ötlettel, lehetőséggel fűszerezve. Köszönöm!”