Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

97. rész – Gyerekkori hőstettek

Ez csak kitérő volt, mert azt kezdtem el, hogy Papikában élénken élnek a  gyerekkori emlékei, és szívesen meséli is őket. Másik kedvenc sztorija, ahogy megmentette a testvérét, Leventét (tőle kaptam a nevem) a befagyott Sajóból. Az úgy volt, hogy Levente elhatározta, hogy lékhalászik. Vitt magával egy kisbaltát, horgászbotot és csalit, és senkinek se szólt, hanem Bátorral, a kutyájával nekivágott a befagyott folyónak. Ment hősies elszántsággal egészen addig, amíg be nem szakadt alatta a jég. Akkor üvölteni kezdett, és a jég peremébe kapaszkodott, amíg jószerivel le nem fagytak az ujjai. A kutyája viszont, Bátor, kiváló német juhász, addigra összeugatta a családot meg a fél falut, és odavezette őket a lékhez, ahol Levente eltűnt. Mert akkorra már eltűnt. És akkor ő, mármint Papika, lemerült utána, de előzőleg a derekára kötelet kötöttek, és a fél falu tartotta, amíg elő nem bukkant a feje a Levente fejével együtt. Kicibálták őket a lyukon, aztán rohantak velük haza! Dédi mindenféle praktikákat tudott, amiket ilyen esetben alkalmazni kell, úgyhogy sikerült a fiút megmenteniük. Közben Papika majdnem odafagyott a kőre, mert róla kicsit megfeledkeztek, de dédinek idejében eszébe jutott, és őt is gyorsan bedugták a dunna alá.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Elkészült az a film, amely a Katolikus Szeretetszolgálat által vezetett konzorcium projektjét mutatja be, melynek keretén belül a társadalom minél szélesebb rétegeit szeretnénk tájékoztatni a demenciáról, mint tünetegyüttesről, és az azt kísérő tünetekről, viselkedésbeli változásokról, életviteli nehézségekről, mindennapi feladatokról, váratlan helyzetekről, kihívásokról, arról, hogy a demenciával élő személy hozzátartozója mikor, hol, kitől kérhet segítséget a gondozás során. A filmben szakértői interjúkon keresztül bemutatásra kerülnek a megvalósított alprogramok: a Katolikus Szeretetszolgálat által megvalósított Család és társadalom alprogram, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr által megvalósított Társadalmi érzékenyítés alprogram, és a hajdúböszörményi Fazekas Gábor Idősek Otthona által megvalósított Szakmacsoportok alprogram. Megszólalnak a projekt vezetői, bemutatják a munkát, melyet a projekt keretein belül végeznek.