Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

95. rész – Letűnt nemzedékek árnyéka

Azt hiszem, orvos leszek. Neurológus, vagy ilyesmi. A Neten olyat is olvastam, hogy Pszichiátria, de olyat is, hogy Geriátria. Egyelőre tehát nem sikerült tisztáznom, milyen szakhoz tartozik az Alzheimer, azért írtam, hogy „vagy ilyesmi”. A Neten azt is írták, hogy már megint feltaláltak valami csodaszert, ami gyógyítja az Alzheimert, de nem sokkal lejjebb meg az volt, hogy ne dőljünk be a féknyúsznak, magyarul álhírnek, ilyen gyógyszer nincs. Akkor határoztam el, hogy ilyesmi szakorvos leszek. Sajnos azonban kiszámoltam, hogy mire én minden iskolát elvégzek, plusz rezidens, plusz szakvizsga, addigra Papika emberi számítás szerint már nem lesz az élő alzheimeresek sorában. Viszont – és ez szerintem nagyon fontos – megállapítottam, hogy az én dédnagyanyám, Papika édesanyja ugyanilyen kórságban halt meg, pontosabban nem is. Papika anyukája, az én dédnagyanyám – eddig oké – nem Alzheimerben halt meg, hanem csak  borzasztóan öreg volt már, és még mindig alzheimeres volt, így aztán végül meghalt. Oda akarok kilyukadni, hogy – bár a Neten az volt, hogy nem öröklődik, elolvastam egy rohadt hosszú tanulmányt a témáról, aminek kábé a felét egyáltalán nem értettem, a másik felének a felét csak nagyjából nem értettem, a másik felének a másik felét viszont már igen, és abból nekem az állt össze, hogy azért előfordul, hogy öröklődik. Ez, úgy érzem, korrektül van.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Elkészült az „Emlékkereső” című kiadvány. A füzet írói a munka során folyamatosan egyeztettek a konzorcium képviselőivel, így is biztosítva a sikeres együttműködést.

A füzet készítői törekedtek arra, hogy színeiben, külső jegyeiben hasonlítson az „Információk demenciáról alapfokon” című kiadványra, evvel is jelezve, hogy a füzetek szorosan összekapcsolódnak, tartalmukban egymásra épülnek.

Jelen kiadványban csak néhány „bemutató” gyakorlat szerepel, többet között találunk fejtörőket, keresztrejtvény, óratesztet, kiszámolót. Az állapotváltozásnak megfelelő gyakorlatok nagyobb számban a www.demencia.hu oldalon találhatóak. Az itt szereplő feladatok letölthetők, kinyomtathatók. A feladatokat a demenciabetegség enyhe, középsúlyos – és súlyos állapotának megfelelően csoportosították a füzet írói, evvel is segítve a füzet használhatóságát.