Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

94. rész – Papika emlékei

De ennek a korszaknak is vannak szépségei. Szépsége például az, hogy olyan dolgokat tudtam meg Papika gyerekkoráról, amilyeneket soha életében nem mesélt el. Mert azok az ő rosszaságai voltak! Szegénykém talán azt hitte, hogy nevelésileg jót tesz a gyereknek, ha megtudja, hogy az őse  égedelem rossz kölyök volt? Pedig szerintem egy épelméjű mai csávó inkább meg akarja próbálni, hogy neki vajon bejön-e. Én nem tudtam megpróbálni, hiányoztak a technikai feltételek.

Mert például Papika szülei valahol Borsodban laktak egy jó nagy faluban, de annyira nem volt nagy, hogy központi fűtés lett volna, így a konyhai sparhelt be volt kötve a kéménybe. Papika (akkor még Csabi, mert hárman voltak testvérek, három fiú) felmászott a háztetőre, és folyadékot öntött a kéménybe, ami szörnyű füstfelhőt és nagy riadalmat okozott odalent a konyhában Papika édesanyja és vendégei körében. Papika ezután nagy sebesen lemászott a tetőről, és amikor éppen lefelé ereszkedett az ereszen – azért eresz, vagy nem? –, odalent az édesanyja tárt karokkal és két hatalmas pofonnal fogadta. Viszont a vendég rokonok körében osztatlan sikert aratott. Igaz, hogy pár évig valahogy senki se hívta meg, hogy töltsön náluk egy hetet a vakáció alatt.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az „Emlékkereső” című kiadvány kezd végleges formát ölteni. A füzet írói több alkalommal egyeztettek a konzorcium képviselőivel, és ezek után került sor a füzet pontos tartalmának meghatározására.

A tematikus füzetben lévő feladatok, gyakorlatok elvégzésével könnyebben megismerhető a demencia, a mindennapi tevékenységet befolyásoló viselkedésváltozás.

A feladatok összeállításánál fontos szempont volt, hogy az idős személy szívesen oldja meg a füzetben található fejtörőket, keresztrejtvényt, és azok megoldása sikerélményt, örömet okozzon számára.

A családtagokkal együtt töltött idő segít a betegség megismerésében, valamint hozzájárul az idős hozzátartozó megváltozott személyiségének elfogadásához.

A kiadvány az” Információk Demenciáról Alapfokon” című tájékoztatófüzetre épül, amely megismerteti az olvasóval a betegséget, hasznos tanácsokat ad a mindennapokra vonatkozóan.