Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

93. rész – Visszafejlődéstörténet

Most veszem észre, hogy olyan szavakat is tudok, hogy fejlődéstörténet. (Biológiából vagy töriből tanultuk?) Mindegy, hiszen az én kedves Papikámról szól, az ő betegségének a története, csak visszafelé. Most már ott tartunk, hogy egyre kevesebb szót használ szegényke. Válaszol a kérdéseinkre, persze hogy válaszol, de többnyire csak igent vagy nemet mond, és ha visszakérdezel, kiderül, nem is arra gondol, amire én. Ez a szörnyű hosszú járványidőszak nagyon betett neki. Azt nem várhattuk, hogy valamelyik gondozó átképezze magát társalkodónővé, mint a kosztümös filmekben a királynő mellett pipiskedő nőszemélyek (ezeket a filmeket anya szokta rám erőszakolni), így hát kicsit magukra maradtak az idősek. Papika eleinte a tévé elé cövekelte magát, és válogatás nélkül nézte a természetfilmeket, mint otthon is. De ha valaki azt kérte, hogy mást nézzenek, az már legtöbbször nem érdekelte Papikát, így lassan elszigetelődött. Bóbiskolt, bezárkózott. Ekkortól kezdődtek – ahogy Jani, a főápoló mondta – a napi szintű higiéniai problémák, amit azért nem értek, mert azok már akkor is jelentkeztek, amikor még otthon volt. Szerintem inkább arról van szó, hogy a másféle koszttól Papikának gyakran ment a hasa. Julcsi szerint igazam van. Ilyen nem szokott előfordulni, mármint hogy igazat ad nekem, úgyhogy lehet, hogy mégsincs igazam.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az INDA projekt céljai között kiemelt figyelmet kapott a tudásbővítés és érzékenyítés. A Társadalmi érzékenyítés alprogram keretében már elkészült három füzet, az „Információk demenciáról alapfokon” című, amely felnőttek számára íródott. A „Munkafüzet Családoknak” című kiadvány kisiskolás korosztálynak szól. A „Munkafüzet középiskolásoknak” című kiadvány pedig a középiskolás korosztály érzékenyítését tűzte ki célul. Szeretnénk a sort bővíteni egy újabb kiadvánnyal, amelyben olyan feladatokat, gyakorlatokat gyűjtünk össze, amelyek a demenciával élő időseket gondozó hozzátartozók számára lehetőséget, javaslatokat adnak a mindennapok tartalommal való kitöltésére, a demenciával járó tünetek, állapot- és viselkedésváltozások nem gyógyszeres befolyásolására. Nem tudjuk azonban nyomtatott formában megjelentetni az összes összegyűjtött gyakorlatot, ezért a demencia.hu weboldalon elérhetővé szeretnénk tenni még ezeket a tartalmakat is.