Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

93. rész – Az isteni igazság

Még ma is a szívembe markol az a kép, amikor messziről megláttam, hogyan szenved ez az idős ember ott az utcán, mert már annyi ereje sincs, hogy felálljon. És aztán amikor megláttam, milyen békésen pihen a kanapén, s kimondatlanul is kimondja, hogy erős a szeretet, mint a halál…

Felejtenem kellene, de nehéz, mert igazságtalannak érzem.

Mi lesz most Borbálával?

Ó, Istenem, ezen nem nekem kell gyötörnöm az agyam, hiszen Neked, Uram, gondod van ránk!

Elindulok Gabikáék, az élők felé, bár minden lépés nehezemre esik. Mennék inkább Bence temetését szervezni, de a minap döbbenten vettem tudomásul, hogy egyelőre nem lehet méltó temetésben részesíteni (na, nem őt, hanem a gyászolókat…). Persze igazuk van, hiszen a temetésen mindenki tömörül. Igen, tömörülnek, és egymás nyakába borulnak sírni egyet. S ha a pap példának állítja a gyászolók elé az elhunyt életét, akkor azért, ha finoman bár, de értésükre adja, hogy nem volt az illető igazán szent életű, akkor azért, az ember végre feltűnés nélkül kisírhatja magát.

Borbála szegény pedig legfeljebb azon bánkódik majd, hogy milyen ritkán látogatja őt Bence, majd még mondja is, hogy már legalább egy hete nem volt nála. Vagy egy éve, vagy soha. De ennek a szónak számára nincs értelme. Éppen ezért nem igazságtalan az Isten, hiszen ha fordítva történik, abba mindketten belehalnak.

Létezik egy Magyar Hospice-Palliatív Egyesület, és ennek a keretében működnek a hazai hospice szervezetek. Jó, ha okosan, józanul szembe nézünk azzal a lehetőséggel, hogy idővel, különösen, ha a gondozottunk alzheimeres és/vagy más betegsége is van, akkor az állandó gondozást és az emberélet végére való méltó felkészülést speciálisan erre kiképzett szakemberek segítsék. Még a súlyos stádiumban lévő betegek is meg kell, hogy kapják a vallásuk nyújtotta lelki táplálékot, hiszen nem tudhatjuk, Isten hogyan gondoskodik arról, hogy a nekik küldött isteni szó megérintse őket.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

A projekt keretében megvalósult a Lokális Interprofesszionális Protokoll (LIP) szakmai műhelymunkája, három helyszínen (Győr, Székesfehérvár, Hajdúböszörmény).

Hajdúböszörményben megtartott negyedik szakmai műhelyen a különböző szakmák képviselői a demencia kérdéskörei közül az „Egészségügyi szolgáltatások” témáját járták ismét körbe.

„Egészségügyi szolgáltatások 2.” témaköreibe tartozik:

Az alternatív segítségnyújtás lehetőségei

Demencia részletes kivizsgálást követően a megfelelő terápia megválasztása és indítása szükséges. A gyógyszeres kezelés mellett különböző módszerek is segíthetnek a beteg életminőségének javításában és abban, hogy tovább tudjon aktív maradni saját környezetében.

  • A gyógyszeres kezelés mellett milyen alternatív segítségnyújtás lehetőségeket vehet igénybe a demenciával élő személy?

Kétféle alternatív segítségnyújtás lehet:

  • Az egyik, a pszihoterápiás módszerek, mely a demencia kezdeti szakaszában jöhetnek szóba, mert az ilyen terápiákhoz szükséges együttműködés feltételez egy bizonyos kommunikációs képességet és gondolkodásminőségi színvonalat (a betegség előrehaladtával már elvész). A kezdeti szakaszban a pszihoterápia segíthet a betegnek megtanulni együtt élni a memória- és egyéb gondolkodási hézagaival, segíthet kialakítani egyéni kerülő utakat, az életvezetést segítő módszereket. A pszihoterápia segíthet átrendezni a beteg életvezetését is a betegséghez alkalmazkodva.
  • A másik, nem gyógyszeres segítés fő területe a szükséges napi szellemi aktivitás fenntartásának segítése, fokozása. Így különféle agyi tréning módszerekkel segíthetjük a lehető legjobb formában tartani a betegek gondolkodását.