Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

87. rész – Kisöreg

  • Mert kevesen vagyunk, kisfiam. Mert a járvány alatt hetente újabb és újabb gondozó betegedett meg, és kényszerült karanténba. És ha már csak négyen vagyunk száz idős emberre, akik közül mondjuk ötven… – és itt elakadt.

Én felhúzott szemöldökkel vártam a folytatást, Julcsi is odatolakodott, anya meg befejezte Janival a társalgást, és ő is a nővérkére bámult. Hát, mit mondjak, nem lettem volna a helyében. Jól elakadt.

  • … mondjuk ötven szorul segítségre a sétához, akár mert kerekesszékben van, akár mert bottal vagy járókerettel jár, akár mert nem tud lépést tartani a többiekkel, akár mert… mert mentálisan… rossz állapotban van, mint a nagypapád… és fognunk kell a kezét… nos, érted már? Hát ezért. Felváltva csináljuk, de akkor is az a vége, hogy jószerivel két-három hét eltelik, mire egy-egy ember kijut az udvarra. Most már érted, miért nincs „edzésben” a nagypapád? Ezért szóltam, kisöreg, hogy csak módjával, és semmi foci! Érted?

Kisöreg vagy te – mondtam magamban dühösen, és nem tudtam megbocsátani neki, hogy szegény Papika csak állt ott, mint egy szobor, és nézett hol a nővérre, hol rám meg anyáékra, és láttam, hogy ő viszont nem érti.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Értékelő az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatásai az ország négy megyéjében (Hajdú-Bihar-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Győr-Moson-Sopron-, Fejér Megye) valósult meg. A négy megyében összesen 30 szakmafejlesztési látogatás valósult meg, ebből 10 alkalom EFI irodákban, 20 alkalom pedig gyógyszertárakban. A két szervezet számbeli különbségének fő oka, hogy EFI iroda jóval kevesebb található a területen, gyógyszertár viszont van bőven.

A kontaktmenedzserek által leírt tapasztalatok alapján általánosan elmondhatjuk, hogy a felkeresett szakemberek érdeklődést mutattak a projekt és eredményei iránt. Többségében keresik a lehetőséget, hogyan tudnának azokból ők maguk is profitálni, hogyan tudnák hasznosítani a mindennapi munkájukban a projekt termékeit. Több szervezet szeretné meghívni kolléganőinket, vagy a kompetens szakemberünket előadás tartására a demencia témában. Nagy sikere volt a kiadványoknak és a figyelemfelkeltő filmeknek. Úgy érezzük, hogy a látogatásaink elérték céljukat. A figyelmet mindenképpen felkeltették kontaktmenedzsereink.