Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

86. rész – Pandémia 1.

Muszáj fontossági sorrendet tartani. De mi a fontos?

Ennek a soha nem tapasztalt, épp ezért nagyon félelmetes világjárványnak a kellős közepén, amikor igazság szerint nekem egyáltalán nem volna szabad kimennem (bár zárójelben, tényleg csak zárójelben: megkérdezem, ki látogatja most azokat, akiket rendes körülmények között is csak kevesen? Hiszen rengeteg latens demens családja nem akarja nagydobra verni a nyomorúságát, legalább is eleinte nem akarja az illetékes és illetéktelen szervek, hatóságok, szakmai szervezetek tudomására hozni, hogy figyeljetek ide, itt van az ápoltam, és itt vagyok vele egyedül én, segítsetek!).

Engem viszont gyötör a lelkiismeret-furdalás, ha a három rám bízott közül csak egyet is kihagyok.

Katka alszik, mert a férje bealtatózta. Ezt tudjuk. De most mi legyen? Tamás már jó ideje szenvedi Katka le-föl hullámzó állapotát, dolgoznia is kellene, és ha már egyszer ilyen lobbanékony természet és, köztünk legyen szólva, szerintem enyhén idegbeteg, hívjak akarata ellenére a mentesítésére egy vadidegent? Akkor se tudna Katkától dolgozni.

Nem hívok fel másik otthonápolási szervezetet.

Hasznos, ha a gondozottunk biztonsága érdekében – mivel velünk is megeshet egy kéz- vagy lábtörés – rögtön a betegség elején feltérképezzük, kik, milyen szervezetek tudnak szükség esetén segítségünkre lenni. Erre a célra ma már rengeteg civil szervezet, egyházi intézmény illetve szolgálat, valamint szakmai szervezet áll a rendelkezésünkre. Elég beütnünk a Google-ba azt, hogy szeretetszolgálat, vagy szociális szolgáltatások, otthonápolás, de akár az Emberi Erőforrások Minisztériumáról is eljutunk a keresett szervezetek elérhetőségéhez.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

 Beszámoló Demencia Információs Órák – Tiszaalpár

Időpont:2020. Augusztus 13.

A mai nap témája „A kognitív képességek szinten tartása, javítása”. Rengeteg fejlesztő és szinten tartó eszköz került bemutatásra, melyik felel meg az enyhe fokú demenciában élőknek és melyik a középsúlyos, súlyos fokú demenciával élőknek. A napi tevékenységekhez otthon milyen eszközök lelhetők fel, alkalmazhatók, amely az észlelés, tapintás, szaglás, ízlelés, nyelvi kifejezéshez jól alkalmazható. A csoportban a témához kapcsolódóan szó esett az empátiáról, mint készségről, kissé elidőzve a témánál, melyre igény mutatkozott. A tréning közben külön felhívták a figyelmet a segédanyagra, melyet kiosztottak a kontaktasszisztensek, hogy otthon is tudjanak ötletet meríteni az elfoglaltságokhoz. Említést tettek különböző foglalkoztatást bemutató filmekről, melyet szociális szolgáltatók is készítettek, országos filmszemlére, melyet időnként érdemes megnézni, mert segítséget, ötletet is adhat.  Sort került a napi időtartamra, hogy mikor és kinek hogyan célszerű tartani ezeket a kis foglalkozásokat, melyet napi mozgással egészíthettek ki. A középpontban a demenciával élő személy legyen és a meglévő képesség, nem pedig a betegség.

A csoportban lévők nagyon érdeklődők, nyitottak voltak, sok jó ötletet tudtak megosztani egymással (egyházi programra hogyan kísérik el a családtagot, kik segíthetik a foglalkozásokat, de a napi mozgáshoz kendő, sál alkalmazhatóságát is megismerhettük.)