Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

86. rész – A viszontlátás

Vannak dolgok, amelyeket nehéz elismerni. Így például azt, hogy állandóan meghatódok (meghatódom?) amikor eszembe jut, hogy milyen volt Papika, amikor odaértünk az Otthonba, és jó hangosan bizonygattuk neki, hogy mi vagyunk azok, anya, meg Julcsi, meg én. Már egészen közel álltunk hozzá, és magamban éppen megállapítottam, hogy megint összement egy picit (bár anya szerint én nőttem jó nagyot, mint a dudva… miért épp dudva?), amikor rám nézett, lekapta a maszkot az arcomról, hogy majdnem a fülem is vele ment, messzire eldobta (szállt, mint a madár!), aztán megölelt. Szorosan, hogy alig kaptam levegőt. Aztán éreztem, hogy rázkódik. Sírt…Nekem hirtelen zsebkendőt kellett előkotorásznom a zsebemből, de persze csak egy használt volt benne. Miért van ez mindig így? Hogy nekem csak használt zsebkendőm van? Julcsi? Nem hiszem, az azért nagy szemétség volna, ha a zsebemet használná kukának.

Szóval kisírtuk magunkat.

  • Papikám, gyere, rád adom a dzsekidet, és kimegyünk az udvarra, focizunk egyet, jó?

Na, erre ott termett mellettünk egy nővér, tudjátok, az a fajta, akinek muszáj szót fogadni, és ez (anya szerint) így jó, csak én akkor éppen nem szívesen fogadtam szót.

  • De hiszen csak…
  • Tudom, hogyne, de értsd meg, – mondta nagyon komolyan a nővér –, hogy a nagypapád szinte hónapok óta nem mozdult ki a házból, és…
  • Miért nem vitték ki sétálni? Miért?

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Vadrózsa Gyógyszertár Tét

Tét Győr-Moson-Sopron Megyében található 4020 lélekszámú város. A Gyógyító ház területén található Vadrózsa Gyógyszertárban tett szakmafejlesztési látogatást kolléganőnk 2021.05.11-n. A gyógyszertár vezetője elmondta, hogy a forgalmuk nagy részét a Gyógyító házba különböző szakrendelésekre és kezelésekre járó betegek és kísérőik jelentik. Mivel a városban több patika is van visszatérő klienseik többsége a patika környékén élő ember. A patikában dolgozók már a kolléganő látogatása előtt felkeresték a www.demencia.hu oldalt, és a Kapaszkodó(k) kiadványt szívesen vennék, ha számukra is elérhető lenne nyomtatott formában. Munkatársunk bemutatta az INDA II-ben született kiadványokat is, melyeket a patika munkatársai egyöntetűen nagyon hasznosnak, figyelemfelkeltőnek és igényesnek ítélték. A vezető elmondta, hogy nagyon szívesen kihelyezik a gyógyszertárba a munkafüzeteket és jó szívvel ajánlják az érintetteknek. Megítélésük szerint a kiadványok nagyszerűek és szívesen csatlakoznának a demencia barát gyógyszertárakhoz, hiszen ez jó lenne a betegeknek, a családoknak és nem utolsó sorban akár még a gyógyszertáruk forgalmát is növelhetné, ha a városban a demenciával érintett családok hozzájuk járnának.