Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

85. rész – Sose lesz vége?

Azért engem nem hagyott nyugodni ez a vakcina százalékosság.

 • Mondtam én, hogy az oroszt vagy a kínait kell kérni! Az orosz 92%-os! – magyaráztam anyának, meg Julcsinak a kocsiban, az Otthon felé menet.
 • Kisfiam, nem kérdezte senki, melyiket akarjuk. És ha kérdezték volna, mik vagyunk mi, vakcina szakértők? Vagy gondolod, hogy Papika különbséget tud tenni a kettő között?
 • Négy…
 • Mi az, hogy négy?
 • Hát a Pfizer, a Moderna, meg az orosz, meg a kínai. Az négy.
 • A kínai még Kínában van… – szólt közbe Julcsi.
 • Majd eljön az is a kis lábával, te észkombájn! Egyébként még biztos jön másik is, ki tudja, hány, ahogy a világot ismerem.
 • Jaj, anya, mondd már neki, hogy hagyjon békén! Ő beszél hülyeségeket, és még neki áll feljebb! Hogy ő ismeri a világot!

Erre aztán jól megsértődtem, és nem tárgyaltam velük tovább.

Ahogy odaértünk, Julcsival már szaladtunk is befelé. De a portás bácsi elénk tornyosult. Mosolygott, de tornyosult.

 • Egy pillanat, egy pillanat, fiatalok! Még megmérem a lázatokat!
 • Na, neee… – kezdtem volna felháborodni, de addigra anya is odaért.
 • Tessék csak, persze, persze… Gyerekek, toljátok oda a homlokotokat!
 • Tudjuk – motyogtam. – Egy éve toljuk lépten-nyomon… Istenem, ennek sose lesz már vége?!

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Fagyöngy Gyógyszertár Tét

A mai napon Téten egy másik gyógyszertárat is meglátogatott kolléganőnk. A gyógyszertár vezetője kedvesen fogadta őt, bemutatta a kollégáit, megmutatta a patika felépítését, beszélt a munkájukról és a hozzájuk járó betegekről. Elmondta, hogy a forgalmuk jelentős részét a visszajáró betegek és családtagjaik jelentik. Gyakran fordulnak a patika munkatársaihoz tanácsadásért és kikérik a véleményüket. Nagyon pozitív, bizalomkeltő és nyugodt benyomást tett kolléganőnkre a gyógyszertár. A gyógyszerkiadó ablakok megfelelő távolságra voltak egymástól, így a szakdolgozókkal folytatott beszélgetést a többi bent tartózkodó ember nem hallhatja, ezáltal bátrabban kérdeznek a betegek akár önmagukról akár családtagjukról van szó. Az INDA I, II projekt bemutatását követően elbeszélgettek a jövőbeni együttműködés lehetőségéről. A vezető gyógyszerész szívesen csatlakozna a demencia barát gyógyszertárhoz.