Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

84. rész – Százalékszámítás

Most is maszkban kellett menni, és ez elég bosszantó, de anya elmagyarázta, hogy mivel azt nem lehet tudni, hogy Julcsi vagy én nem vagyunk-e vírusosak, biztos, ami biztos, azért csak menjünk maszkbam. Mondtam magamban, hogy amikor a jó Isten az eszet osztogatta, az, aki most is maszkviselést ír elő, nem tolakodott előre, de mindegy, már úgyis megszoktuk. Azt mondják, hogy ha az egész otthon be van oltva, attól még, ha, tegyük fel, Julcsi is, meg én is fertőzünk (inkább Julcsi, persze), akkor Papika benne lehet a 20-30%-ban, mivel az az oltás, amit kaptak, 70-80%-osan véd.

Ez a járvány engem rengeteg mindenre megtanított. Első sorban arra, hogy akit szeretünk, azt féltjük. Most, ahogy visszagondolok az egész elmúlt évre, mióta ez a dögséges vírus megjelent, rájövök, hogy olyan sokat gondolok  Papikára, mint eddig még soha. Elképzelem, hogy csoszog ide-oda, nem találja a helyét, nem tud mit kezdeni magával, és talán lassan elfelejt minket. Anya szerint ez nem így működik, nem felejt el, inkább talán csak egybe mosódik a mi arcunk a régebbi arcokkal. Na, ezzel kint vagyok a vízből – mondtam anyának –, ha nem tudja, ki vagyok, nem fog velem játszani. És nem engedi, hogy fejlesszem őt.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Székesfehérvár Szent István Patika

Kolléganőnk 2021. április 15-n Székesfehérvár Víziváros részben elhelyezkedő Szent István Patikába látogatott. Elmondható a patikáról és az ott dolgozókról, hogy nyitottak az újításra. A gyógyszertárban gyakornoki program működik. Szívesen fogadják a gyakornokokat. Talán ennél is figyelemreméltóbb, hogy gyógyszeradagoló robotot is alkalmaznak mindennapi munkájuk során. Egy generációs patika, ahol szülők és gyerekek együtt dolgoznak, a lakosság szolgálatában. Így munkatársunk is befogadó hozzáállást tapasztalt. A gyógyszertár vezetője elmondta tapasztalatát. Szerinte a betegség kapcsán még a társadalom és így maguk a hozzátartozók sem kellően nyitottak. Nehezebben nyílnak meg, még a szakember, így pl.: a gyógyszerész előtt is. Sokkal könnyebb dolguk van az egyéb ismert krónikus betegségek tekintetében, mint pl.: a magas vérnyomás. A gyógyszertár munkatársai segítőkészek abban, hogy minden kliens számára segítséget nyújtsanak.