Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

83. rész – Mit szabad, és mit nem

Hát, tényleg, ha az ember imádkozik, bejön. Utóbbi napokban minden este, amikor elmondtam az Énistenem-et, hozzátettem, hogy oltsák már be másodszor is Papikát, aztán még teljen el valahány nap, és hadd mehessek hozzá. Hadd menjek ki vele a kertbe, és viszek dugiba egy focilabdát, és focizok vele a kertben. Addig-addig, amíg egyszer csak telefonált Jani, a főnővér, hogy mehetünk. De nehogy azt higgyük, hogy… satöbbi, mert arról szó se lehet. Gyakorlatilag mindent megtiltottak. És vegyük figyelembe, hogy… Gyakorlatilag mindent. A lényeg (és ebben mondjuk igaza volt), hogy nem szabad kifárasztani, hiszen hónapokig ki se mozdulhattak, és fékezzem magam, ezt mint haver, mondja, mert jót akar Papikának. Hát ettől aztán kiakadtam. Mi az, hogy fékezzem? Mit hisz egy felnőtt, még ha főápoló is, hogy nekem elment az eszem, és kurjongatok, meg rohangászok, vagy mi? Persze, érthető, ezt anya is mondta, hogy végső soron ők felelnek Papikáért, úgyhogy azért figyelmeztetnek. Illetve csak kérnek. Ehhez hozzá kell szoknunk, kisfiam – mondta anya –, képzeld csak el, ha minden idős ember unokája berohanna az otthonba, és ott randalírozna! Hozzá kell szoknunk, hogy előre figyelmeztetnek. Rendben?

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Sárszentmihály, Gyógyszertár

  • Sárszentmihályon a vezető gyógyszerész és a gyógyszertári asszisztens fogadta kolléganőnket, aki az INDA I. programból a Kapaszkodók című kiadványt mutatta be, az INDA II-ből pedig a kiadványok mellett bemutatta Koltai Róbert kisfilmjeit. Beszélt a Demencia Információs Órákról és az Alzheimer caféról. Az utóbbival kapcsolatban a gyógyszerész kérte, ha újraindul, az Alzheimer Café szeretne kapni róla értesítést, mert eljönne és meghallgatná az előadásokat, ismerőseinek is fogja ajánlani. Meghallgatták a Demencia barát gyógyszertárak célját, jelentőségét. Beszéltek arról is, hogy a gyógyszertár dolgozóinak milyen szerepe van a demencia korai felismerésében, mit tudnak tenni első lépésként, milyen segítséget tudnak nyújtani a demenciával élő személyeket gondozó hozzátartozóknak, segítőknek. Megbeszélték, milyen előnyökkel járna a demencia barát gyógyszertárrá válás. Mivel ez az egy gyógyszertár van a településen, kiemelt jelentősége lenne a demenciával élők és az őket gondozó családtagok segítésében, akár tanácsadás akár gyógyszerelés tekintetében.