Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

82. rész – Megtorlás

Az történt, hogy Börni kikotort magának egy jó nagy lyukat a kerítés alatt, és átfúrta magát hozzánk. Mint egy migráns. És én annyira megörültem neki, hogy a hűtőből kikaptam a vacsora felét, és kivittem neki jutalmul. És amikor Putyi néni, mint egy rendvédelmi osztag, átrohant hozzánk, és elkapta Börni nyakörvét, mert odaátról hiába könyörgött neki, hogy menjen vissza, esze ágában sem volt, akkor én pukkadozni kezdtem a röhögéstől, és azt mondtam, én se mennék haza a helyébe. Hát igen, ezt nem kellett volna (anya mondta, és szinte toporzékolt, mondván, hogy más se hiányzik nekünk, mint hogy összevesszünk a szomszédokkal, akik már annyi szívességet tettek nekünk. Meg ilyenek.) És aztán jött a megtorlás. Ez történelmi kifejezés, október 23-án az online ünnepélyen mondta Lajos tanár úr, az igazgatóhelyettes és fizikatanár. Ez engem szíven ütött, mert azt mondta, hogy gyerekeket is kivégeztek, csak megvárták, hogy betöltsék a nagykorúságot. Lehet, hogy csak egy ilyen volt, de az épp eggyel több, mint amennyit szabad lett volna. Az én esetemben a megtorlás az volt, hogy nem mehettem ki bicajozni. Próbáltam alkudozni, hogy inkább a tévétől tiltson el anya, de attól nem tilthatott, mert azt ő is nézte. Ilyenek a felnőttek. Még ha jó emberek is, mint anya.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Révfalui Gyógyszertár Győr

  1. május 20-n a győri kontaktmenedzserünk a Révfalui Gyógyszertárt látogatta meg. A Covid járványhelyzet miatt csak a gyógyszertár vezetője vett részt az előadáson. A gyógyszertár Győrben Révfalu városrészben helyezkedik el, házi-és gyermekorvosi rendelők, idősek otthona, nyugdíjasház vannak a közelben. A patika vezetője elmondta, hogy a betegek többsége visszajár hozzájuk, amely jelentősen megnöveli jelen projektünk hatékonyságának és sikerének a lehetőségét. Kolléganőnk bemutatta az INDA I., II projektünk termékeit. A gyógyszertár vezetőjének nagyon tetszettek a kiadványok. Jónak találta, hogy a társadalom minden korosztályának készült tájékoztató füzet. A kiadványokat figyelemfelkeltőnek, igényesnek, érthetőnek és nagyon hasznosnak találta. Elmondta, hogy szívesen a betegek rendelkezésére bocsájtja a kapott füzeteket, és jó szívvel ajánlani fogja a demenciával élő személyeknek és az érintett családtagoknak is.