Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

80. rész – Az alagút vége

Tényleg azt hittük, hogy ez már „az alagút vége” effektus. Bár pillanatnyilag a fény  egyáltalán nem látszik, de mindegy, az eredményre kell a tekintetünket függesztenünk. (Ezt magamtól találtam ki ilyen költőien.) De amikor be akartunk zúdulni Papikához, mert már a főnővér is azt mondta, nagyon megviseli szegénykét az elzártság, akkor eltömődött az alagút vége. Nem mehettünk be. Majd a második oltás után. Ezt tudtuk is, csak…

Aztán felhívott minket az a doki, aki az Otthonba jár hetente egyszer. Tanácsolta, hogy Papika kapjon valami csodagyógyszert, mert eléggé romlik a mentális állapota, ő felírja, de előbb beszéljünk a régebbi kezelőorvosával is.

Anya felhívta. Az egy irtó rendes pasi, most is rögtön megértette, és javasolta, hogy kezdje szedni.

Kezdte. De a főnővér, amikor anya vagy két hét múlva érdeklődött, hogy van-e javulás, azt mondta, hogy egyelőre nincs. Az nem megy egyik napról a másikra. És arra a kérdésre, hogy lesz-e egyáltalán, illetve mikor, a főnővér, bár nyilván nem akarta anyát elkeseríteni, bevallotta, hogy látványos javulást ne várjunk. Ez csak lassítja a romlást.

Ezen eltöprengtünk. Mert arról fogalmunk sincs, hogy mihez képest lassítja.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Nyúl, Szent Balázs Gyógyszertár

Győri kolléganőnk Nyúl településen, a Szent Balázs Gyógyszertárban volt 2021. május 10-n. Kontaktmenedzserünket a gyógyszertár vezetője fogadta. A projekt ismertetését követően beszéltek a demencia korai felismerésének fontosságáról. A vezető gyógyszerész elmondta, hogy a gyógyszertár dolgozói nagyon leterheltek, nem igazán érnek rá foglalkozni a betegekkel, nincs idejük a betegek viselkedését figyelni. Az átadott kiadványokat átnézte, a tájékoztatást meghallgatta. Elmondta, hogy jónak találja őket és hasznosnak, de mivel a patika dolgozói nagyon leterheltek, ezért inkább átadná őket a körzeti gondozónőnek, aki jobban ismeri a község lakosságát, így azzal is tisztában van kik azok, akik a demenciával kapcsolatosan érintettek, illetve ilyen beteget gondoznak, így a kiadványok a ténylegesen érintettekhez fognak eljutni.