Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

8. rész – Kápé

Nagy csend. Most Julcsi is hallgat. Anya kapkodja a levegőt. Csak nehogy rosszul legyen!

  • Anya! Nincs baj?! – kérdem, de tudom, azt fogja válaszolni, hogy nincs.

Hirtelen elképzeltem, mi lenne, ha anya meghalna. Ilyet még képzelni se volna szabad, de én hirtelen elképzeltem.

  • Ki kell mennem a vécére – nyögtem aztán, és már húztam is kifelé.

De a füri ajtaja be volt csukva, pedig mindig nyitva tartjuk, éppen Papika miatt.

Visszafordultam, leültem. Hallgattunk.

  • És… mi volt a leleten? – kérdeztem aztán rekedten, és megköszörültem a torkom, nehogy ez a hülye Julcsi azt higgye, hogy… na, jó, nem hülye.
  • Az, hogy kp. súlyos dementia.
  • Kápé?
  • Közepesen.

Julcsinak kitágult a szeme.

Nekem most már végképp ki kellett volna mennem, de valahogy nem tudtam felállni. Mintha a térdem beakadt volna. Jó, tudom, hogy ilyen nincs, az embernek nem akad be a térde, de tényleg…

  • Izé… ez jobb, mint a súlyos, nem, anya?
  • Jobb, kisfiam, persze, hogy jobb.

Hallgattunk, de láttam Julcsin is, hogy kavar az agyával. Csak nem szól.

  • És ez pontosan mit jelent, anya? Mondd el, légyszi… Jobb, ha tudjuk.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Látogatási feljegyzés – Komád I. rész.

Adaptációs látogatás – Demencia Információs Órákkal (DIÓ) kapcsolatos tudásmegosztás

Látogatás rövid összefoglalója:

Komádi település Magyarország keleti részén, Romániához közel, Hajdú- Bihar megye bihari részén, a Berettyóújfalui járásban található.

Először alpolgármester úrral, képviselő úrral, intézményvezető munkatársakkal a városról és annak a jelenlegi helyzetéről folyt a beszélgetés. A városban közel 5.421 fő él, ebből 1.700 fő 65 év feletti.  A szociális ellátások és szolgáltatások lehetséges alanyai elsősorban a kedvezőtlen körülmények között élőkből, munkanélküliekből, idősekből, betegekből, fogyatékkal élőkből kerülnek ki. Egyre több család és háztartás kerül krízishelyzetbe és küzdenek a napi megélhetési problémákkal, eladósodással, továbbá a demenciával élő személyek ápolása- gondozása is egyre nagyobb kihívást jelent a családtagok számára.

A prezentációt követően a résztvevők teljes körű, átfogó tájékoztatást kaptak az INDA program megvalósításáról, amelyet érdeklődéssel hallgattak. A településen demenciával élőket támogató külön program és szolgáltatás még nincs. A program megvalósításának helyi nehézsége, hogy a demenciával élő személyek és hozzátartozóinak megítélése negatív a lakosság körében. A demencia tüneteiről keveset tudnak az átlagemberek, gondozást végző személy(ek) megkülönböztetése mai napig nehézséget jelent a településen is.