Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

79. rész – A digitális oktatás áldozata

Mindenki az oltakozás lázában ég. Nem akarom bántani a felnőtteket, de megérik a pénzüket: eddig nyafogtak, hogy orosz vagy kínai oltás nekik nem kell, mert csak, ám amikor kiderült, hogy tutyimutyiék nem rendeltek eleget, vagy nem fizettek eleget, ki tudja, nem kötik az orrunkra, hogy igaziból mi van, szóval akkor hirtelen már mindegy, hogy orosz vagy kínai. Csak adják.

Az Otthonban, ahol Papika él, épp csak két ember hiányozna a százhoz, és akkor lehet, hogy valamivel előbb megkapnák a második oltást is, lásd oltási terv, de szerintem nem azon a pár napon múlik. Lassan én is olyan leszek, na meg Julcsi is, mint a felnőttek. Julcsi egyébként sokat változott, előnyére (anyát idézem), bár változhatott volna többet is (magamat idézem). Szegény a digitális oktatás áldozata, reggeltől estig gubbaszt a gép előtt, és próbálja követni a szárnyaló szellemű tanárokat. Ez gyakran egyszerűen lehetetlen, és ilyenkor Julcsi sír. Mert ő kicsit (nagyon) lassú, tehát mire felfogja, hogy mit kell csinálnia, a fele idő elmegy. Vagy például a múltkor óra közepén felugrott, hogy leesett a vérnyomása (hová?), csinál magának egy kávét, amit anya megtiltott. Na, akkor szóltam neki, erre nem csak a vérnyomása, de a józan esze is elszállt, kiabált, majd sírt. Közbe az óra ment tovább a gépén. Hát ez egy agyrém.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Nádasladány, Gyógyszertár

Nádasdladány község Fejér megyében, a Székesfehérvári járásban található,1 872 fő lakosságszámmal. Kolléganőnk az előre egyeztetett időpontban érkezett meg a település gyógyszertárába, ahol a gyógyszertár vezetője fogadta. Bemutatta az INDA I, II projekt eredményeit. Beszélt, az INDA és a gyógyszertár kapcsolódási pontjairól, kiemelte a szűrőprogramok szervezésének fontosságát a demencia korai felismerésében. Beszélt a demencia és a gyógyszertárak kapcsolódási pontjairól. Bemutatta a www.demencia.hu weboldalt, ahol segítséget kaphatnak az érintettek a demenciával kapcsolatos problémáikra.

A jelenlévő vezető gyógyszerész elmondta, hogy nagyon jó a kapcsolatuk a háziorvossal, valamint a házi gondozókkal, naponta jönnek hozzájuk recepteket kiváltani, ilyenkor lehetőség van arra, hogy szükség esetén tanácsokkal lássák el őket az idős emberek gyógyszerelésével kapcsolatban, illetve választ kapnak a felmerülő kérdéseikre.