Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

78. rész – Nem hagyjuk magunkat!

Az Otthon jópofa „beszélőt” alakított ki az üveges verandán. Kis házféleség volt (szerintem sufni), az egyik oldalán egy székkel, a másik oldalán, plafonig érő műanyag válaszfallal elválasztva, két székkel, közben asztalkával. Használati utasítást nem kaptunk hozzá, pedig jó lett volna, mert mi elkezdtünk ordítozva beszélni Papikával, ő meg szegény majdnem hanyatt esett, hogy miért kiabálunk. De hát azt hittük, a műanyag válaszfal nemcsak a vírust, de a hangot is akadályozza a terjedésben. Hát nem.

De azért nagyon örültünk, hogy megint kaptunk időpontot. Most anya jött velem, Julcsinak megígértük, hogy legközelebb majd ő, bár reménykedünk, hogy addigra megkapják mind a két védőoltást. Anyának úgyse kell, mert ő már túlesett rajta, mi meg Julcsival gyerekek vagyunk, nekünk nem adnak. Bár elég rémes sztorit hallottam: állítólag több gyerek is valami ronda sokszervi betegséget kapott, hetekkel azután, hogy tudtán kívül átesett a fertőzésen. Láz, hányás, hasmenés és hasonló kellemes tünetekkel, de gyógyítható. Elhatároztam, hogy ha velem történik ilyesmi, meg se várom, hogy anya intézkedjen (minek idegesítsem), felhívom én a 112-t. Vagy kinézem a Bethesda Gyerekkórház telefonját. Most még nem, ráérek akkor.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

EFI Iroda Mátészalka

Kolléganőnk, 2021.05.10-n Mátészalkán járt, az ott működő EFI irodában. Mátészalka város Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Mátészalkai járás székvárosa. A megyeszékhely, Nyíregyháza után a második legnépesebb település a megyében kb. 16 910 fővel /2019-es adat/, jelentős gazdasági, kereskedelmi, ipari és kulturális központ.  Az Egészségfejlesztési Iroda a mátészalkai kórház területén található.  Az iroda dolgozói készséggel tájékoztatták kontaktmenedzserünket az EFI irodában végzett tevékenységükről. Erre az irodára is jellemző, a betegségek megelőzésére irányuló sokirányú tevékenység. Több klubot működtetnek, ezért inkább a csoportos egészségfejlesztési tevékenység megvalósítását végzik. Elmondták, hogy az egyéni tanácsadás iránti igény nem igazán jellemző a településen. Ezen a téren még van teendő a társadalom gondolkodásának formálásában. Az INDA egyes termékei felkeltették érdeklődésüket. A társadalomérzékenyítő kisfilmeket klubfoglalkozásokon szeretnék bemutatni. Hasznosnak gondolják és alkalmazni fogják a Mini-Cog tesztet demencia szűrésére. A szakmai találkozón megismert kiadványokat igen hasznosnak gondolják és jóval több példányt is tudnának hasznosítani.