Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

77. rész – Megint egy…

Simogatom szegény, megviselt öreg barátom fejét, érzem, jól esik neki. Nem tudom magára hagyni. Pár rövidke óra alatt szinte összement. Ott tehetetlenkedem körülötte, de aztán kiszaladok a konyhába, megnézem, van-e valami meleg étel, vagy ha nem, legalább szendvicsnek való. De semmi. A kenyértartóban kis alufóliában penészes kenyérdarab, kidobom. A hűtőben betonkemény vaj, felpördült szegélyű párizsi, meg három puhára fonnyadt retek. Leszaladok a kis boltba, a szomszéd utcába. A kerítés ajtaja zárva. Nézem a kiírást: „A járványra való tekintettel boltunk 7-től d.u. 3-ig van nyitva. 65 év feletti vendégeinket kérjük, kizárólag 9 és 12 óra között jöjjenek az üzletbe. Ez alatt az idő alatt más nem tartózkodhat a légtérbe.” A végére, úgy látszik, kimerült a szöveg írója, lemaradt a „n”. Nem baj, még nincs dél, gyorsan benyitnék, de a kapu zárva van. Az ajtóban megjelenik a boltosné, ismerem, kedves, jó asszony. A szeme ki van sírva.

  • A Lajost, az uramat… bevitte a mentő. Rosszul lett. Zárva vagyok, ne tessék haragudni…

Valószínűleg nem vizsgálták a szakorvosok, a demencia kutatók azt a járványhelyzetet, amely a múlt esztendő utolsó hónapjaitól alakult ki előbb Kínában, majd terjedt el szélsebesen szinte az egész világon. Nem vizsgálták, mert ilyen helyzet még nem volt. Az idősotthonokban, azon belül is a demenciával élő betegek otthonaiban szinte emberfeletti erőfeszítéseket tesznek a dolgozók, hogy elkerüljék a járványgóc kialakulását, illetve hogy napi szinten emberhez méltó ellátást biztosítsanak az otthonok lakóinak.

 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

A projekt keretében megvalósult a Lokális Interprofesszionális Protokoll (LIP) szakmai műhelymunkája, három helyszínen (Győr, Székesfehérvár, Hajdúböszörmény).

Beszámoló az első Hajúböszörményben tartott szakmai műhelymunkáról:

Az első szakmai műhelyen a különböző szakmák képviselői a demencia kérdéskörei közül a „Biztonság” témáját járták körbe, elméleti tudásukat bővítve, konkrét eseten keresztül alkalom nyílt az együtt gondolkodás során a közös probléma megoldására is.

A szakmai műhelymunka résztvevői „Biztonság” témakörén belül többek közt az alábbi témákról egyeztettek:

Áldozattá válás

Az időskorú személyeket veszélyeztetett célcsoportnak tekinthetjük, mert életkori, egészségügyi, mentális és fizikai állapotukból kifolyólag az átlagnál sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak, ezáltal fokozottan ki vannak téve bizonyos bűncselekményeknek, gyakran válnak erőszakos bűncselekmények áldozataivá.

Bolyongó idős a közterületeken

A demenciával élők számára a közlekedés bármely módja problémát jelent, hiszen tájékozódásuk idővel egyre romlik. A bolyongás gyakori magatartásforma a demenciával élő személyeknél. Jelentkezhet időszakosan, de folyamatosan is.

Katasztrófavédelem terén, szénmonoxid mérgezés/lakástűz megelőzés, lakásból kimentés pl.: rosszullét esetén, behatolás

A saját otthonában élő idős, demenciával élő személy esetében veszélyhelyzetet jelent a nem megfelelő fűtés technika, mely szénmonoxid mérgezést vagy lakástüzet okozhat.