Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

77. rész – Kórházi kaland

Utólag elég vicces volt, de amúgy élőbe nem annyira. Szegény nővért szerintem előbb kellett bevinni a kardiológiára, mint Papikát, mire megtalálták. Hát hol volt? (Ha engem kérdeznek, rögtön megmondom.) Persze a büfében. Pénze nem volt szegénykének, hogy egyen vagy igyon valamit, így csak ténfergett a pult előtt. A kedves kis pultos lány ugyan kétszer is megkérdezte, kér-e valamit, de Papika csak intett, hogy nem, és folytatta a le-föl járkálást. Amikor aztán a nagy üvegajtón keresztül hirtelen megpillantotta a nővért, meghűlt az ereiben a vér (gondolom), és csak legyintett. Odament az üvegajtóhoz, amely abban a pillanatban automatikusan kinyílt, és Papika számára nyilván világossá vált, hogy nincs menekvés. Nem is próbált meg menekülni, hanem megadóan hagyta, hogy a nővér felvigye a kardiológiára. És csak én teszem hozzá, hogy drága Papika nem adta olcsón az életét: a nővérnek úgy kellett végigvonszolnia a tisztára sikált és fertőtlenített folyosókon, hogy többször majdnem mind a ketten hasraestek.

A pészmékere rendben volt, a sofőr is előkerült, és éppen idejében indultak vissza az Otthonba, mert addigra majdnem éhen és szomjan haltak, mert – a bejelentett időpont ellenére – jó soká kerültek sorra. Anya szerint ez érthető. (Miért? Én nem értem.)

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Egészségfejlesztési Iroda Lajoskomárom

Munkatársunk 2021. május 10-n Lajoskomárom településen volt szakmafejlesztési látogatáson, az ottani Egészségfejlesztési Irodában. Az EFI iroda munkatársai bemutatták kolléganőnknek szakmai tevékenységüket. Ezt követően az INDA I és az INDA II projektünk céljai, eredményei kerültek bemutatásra, megbeszélésre. Kiemelten azokkal a területekkel foglalkoztak az ott lévő szakemberek, melyek az EFI iroda tevékenységeit érinthetik.

A beszélgetést követően megvitatták, miben látják a jövőbeni együttműködés lehetőségét. Az EFI munkatársai elmondták, hogy a járványhelyzet enyhülését követően egészségnapokat, előadásokat, szűrővizsgálatokat fognak szervezni. Úgy látják, hogy a programjukba beilleszthető lehet a demencia szűrés is, melyhez kolléganőnk felajánlotta segítségünket. Akár személyes részvétellel is lehet lehetőség a demencia szűrővizsgálatokban való részvételünkre az EFI iroda rendezvényein.