Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

76. rész – Menekülni!

Már azt hittük, sose lesz vége. Mindenféle közbejött, mint ahogy ez már lenni szokott, amikor az ember nagyon vár valamit. Hol oltás nem volt, hol volt ugyan, csak az oltási program szerint a száz fő alatti idősotthonokba csak később érnek oda, meg ilyenek. Anya magyarázta nekünk (ő értette), de ez őszintén szólva se Julcsit, se engem nem hatott meg. Mi már ki akartunk szabadulni a gettóból, és meg akartuk látogatni Papikát. Arra jó volt ez az egész járvány, hogy belekóstoljunk, milyen is a börtön, vagy például a háború. Igaz, ez azért mind a kettőnél jobb, de akkor is…

Annyit tudtunk, hogy Papikát az Otthon kocsiján vitték be a szívgyógyászatra, mert lejárt a kontroll éve a pészmékerre. A sofőr, meg az a nővér, aki a betegeket be szokta kísérni a kórházba, ha kellett, hozzá voltak szokva az olyan betegekhez, mint Papika, de még így is nehezen lettek úrrá a helyzeten. Mert hogy Papika seperc alatt eltűnt a kórházban. Odamentek szépen a lifthez, a nővér megnyomta a gombot, kicsit elbambult, és amíg leért a lift, a sofőr elszaladt a büfébe, Papika meg lelépett. Megcsapta Papikát a szabadság levegője, és régi szép szokása egy pillanat alatt újraéledt. Menekülni!

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Erzsébet Patika Komádi

Hajdú-Bihar Megye bihari csücskében, Komádiban tett látogatást kontaktmenedzserünk 2021.05.04-n. Az 5 421 fős településen az Erzsébet Patika az egyetlen gyógyszertár. A patika vezetője és kollégái szívesen fogadták a megkeresést. Az ott dolgozók ismerik a helyi közösséget, a hozzájuk járó ügyfélkört. A gyógyszertár munkatársai jó szakmai kapcsolatot ápolnak a helyi szociális alap- és szakellátással. A találkozó résztvevői megerősítették, hogy a demencia kapcsán nagyon fontos a korai felismerés abból a célból, hogy az egyén és a család fel tudjon készülni az előttük álló élethelyzetre. Támogatják azt a hozzáállást, hogy a demenciával élő személy a lehető legtovább az otthonában élhessen. A patika dolgozói fontosnak tartják a prevenciót. Ennek érdekében már korábban is szerveztek szűrővizsgálatokat. A vérnyomás-, vércukormérés mellett szívesen alkalmaznák a Mini –Cog tesztet is. Nagyon örültek az INDA kiadványainak, nagyobb mennyiségben is szívesen fogadnák. A feltételeknek való megfelelés esetén csatlakoznának a demencia barát gyógyszertárakhoz.