Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

75. rész – Meglátogatjuk Papikát

Anya igazán nagylelkű volt, engedte, hogy mi ketten menjünk be Papikához, Julcsi meg én, sőt még el is vitt minket kocsival, mert összecsomagolt egy tálca pogácsát, több váltás alsó- és felsőneműt Papikának, ezért nem akarta, hogy tömegközlekedéssel bumblizzunk át az Otthonba. Igaza volt, jó nagy cucc lett a végén, hiszen amikor még bevittük Papikát, a karantén előtt, kellemes koraőszi idő volt, most meg itt a tél. Na, nem annyira hideg, még egy rendes hó se tud esni.

Papikát kicsit lelombozva találtuk. Az üveges verandán ücsörgött egy asztalnál, szemben vele Zsike néni (őt már ismertük), de nem beszélgettek, csak ültek. Ahogy odamentünk hozzá, és mondtuk, hogy szija, Papika!, elmosolyodott, de nem állt fel, csak úgy ült, és örült. De nem tudom, hogy megismert-e, hiszen maszkban voltunk. Mesélni kezdtük neki, hogy mi újság otthon, és láttuk, hogy nagyon figyel. Aztán Papika megkérdezte, hogy Mamika miért nem jött el… Erre én elkezdtem noszogatni, hogy menjünk ki az udvarra sétálni, de a recepciós nővér ránk szólt, hogy nem mehetünk vele kézen fogva, tartsuk a szociális távolságot. Akkor én szívesen kiöltöttem volna rá a nyelvemet, de nem mertem.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Kapuvár-Beled Kistérség Egészségfejlesztési Irodája

Munkatársunk 2021. május 14-n Kapuváron volt szakmafejlesztési látogatáson, az ottani Egészségfejlesztési Irodában. A Covid járvány-helyzet miatt csak az iroda vezető vett részt az előadáson. Nagyon lelkesen beszélt a munkájukról, azt a benyomást keltette, hogy szívvel-lélekkel végzi a munkáját.

Az EFI iroda a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet területén található. Látogatott, sokan keresik fel az iroda munkatársait, amely nagyon előnyös lehet az INDA II. projekt céljainak megvalósítására, illetve az átadott ismeretek minél szélesebb körben való terjesztésére. Kolléganőnk bemutatta az INDA I és INDA II. céljait és eredményeit. Az iroda vezetőjével egyet értettek abban, hogy a demencia korai jeleinek felismerésében fontos szerepe lehet az iroda munkatársainak, hiszen több visszatérő kliensük van, akik rendszeresen megfordulnak az irodában és az EFI által szervezett programokon. Kiemelt jelentősége lehet a demenciával élő személyek és az őket gondozó családtagok támogatásának is. Szívesen részt vennénk konferencián, ahol a társszakmák képviselői is jelen vannak. A megjelent kiadványokat jó szívvel ajánlják mindenkinek. Javaslatként felmerült a demenciával érintett személyek és családok számára közös program szervezése, melyen részt vehetnének a társszakmák képviselői is.