Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

74. rész – Hová jutottunk

Már éppen rohadtul elkenődtem (ilyet nem lehet leírni, ezt anya mondta, de ez az igazság), hogy szegény Papika meg se fogja érni az oltakozás végét, annyira elhúzódik, amikor telefonált a Janó az Otthonból. Én vettem fel, a két nő még nem ért haza. Mármint anya meg Julcsi. Zárójelben: rémes dolog két nővel egy fedél alatt, de ez van. Szóval Janó ünnepélyesen bejelentette, hogy továbbra is betartva a szociális távolságot, két ember meglátogathatja Papikát. Azt például még nem sikerült tisztáznom, hogy miért szociális az a távolság, ami fizikai, de ettől függetlenül nagyon örültem a hírnek. Megint csináltam egy gyümölcssalátát abból, ami volt otthon, de ez nem sikerült olyan jól, mint az első, nem baj, abból nem evett szegény Papika, nem tudja összehasonlítani. Amikor anyáék is hazaértek, jött a vita. Nem volt kismiska. Mármint a vita. Tulajdonképpen rikácsolássá és veszekedéssé fajult, először  Julcsi bőgött, aztán én véletlenül rácsaptam a hűtő ajtaját a tálkára, amiben a gyümölcssaláta volt, az egész kidőlt, bele a pörköltbe, mert anya nem rakta rá a hűtőben a lábasra a fedőt, erre én bőgtem, aztán anya is, hogy ő mindent tökretesz, mi meg mondtuk, hogy dehogyis, anya. Ebben maradtunk.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Kamilla Gyógyszertár Győr

  1. május 12-én szerdán a megbeszélt időre érkezett kontaktmenedzserünk Győrbe a Kamilla gyógyszertárba. Ez a gyógyszertár Győr- Marcalváros I. városrészen helyezkedik el, nagy forgalmú patika mivel a háziorvosi és gyermekorvosi rendelők közvetlen szomszédságában található. A gyógyszertár vezetője nagyon szívéjesen fogadta. Kolléganőnk, a ppt segítségével ismertette az INDA I és II projektet, a termékeit és az elért eredményeket. Beszéltek a demencia jeleinek mielőbbi felismerésének fontosságáról. Egyetértettek abban, hogy a gyógyszertárak munkatársainak ebben fontos szerepe lehet, hiszen a betérő betegek nagy része visszatérő kliens, főként a szomszédos háziorvosi rendelők betegei, így az állapotukban bekövetkező változásokat a gyógyszertár munkatársai észreveszik és látják. A résztvevők nagy érdeklődéssel fogadták a kiadványokat, azonnal lapozni kezdték. Elmondták, hogy mindhárom kiadványt nagyon igényesnek, figyelemfelkeltőnek és hasznosnak találják. A projektben való együttműködésre idő hiányában nem látják a lehetőséget.