Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

73. rész – Gyümölcssaláta

Papika végre megkapta az oltást, de kiderült, hogy csak a második után engednek be. Hát, ez jó kis átrázás volt. (Vagy csak nem figyeltem a hírekre, ez a valószínűbb, ezt anya mondta.) Pedig csináltam neki egy gyümölcssalátát, az egyszerű, még nekem is sikerül. Úgy van a recept, hogy végy két banánt, három almát, két narancsot vagy mandarint, 2-3 kiwit, meg bármi mást, ami éppen van, szőlőt, szilvát, epret, satöbbit, vágd az egészet apró kockákra, keverd össze, nyomjál rá egy citromot és várd, hogy összeérjen. Anya szerint nem szabad rá cukrot tenni. Én tettem rá, mert nem szeretem a savanyút. Julcsi meg még tett rá, amikor adtam neki egy kis tálkával, hogy kóstolja meg. Na hát, rajtunk maradt a gyümölcssaláta. Most várjuk az oltakozás végét, hogy a másodikat is megkapják. Csak arra vagyok kíváncsi, hogyan lehet szegény kis öregeknek elmagyarázni az egészet! Hiszen ők ugyan már régóta élnek, de ilyen még nem volt, és ami nem volt, azt nem lehet megszokni. Amikor ezt mondtam, Julcsi nagyon hülyén vihogni kezdett, de persze anya nem szólt rá.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Egészségfejlesztési Iroda Bicske

Székesfehérvári kontaktmenedzserünk 2021. május 17-n Bicskén járt, az ott működő Egészségfejlesztési Irodában, ahol az iroda vezetője fogadta. A www.demencia.hu és a disszeminációs tematika segítségével kolléganőnk bemutatta az INDA I és az INDA II projektben eddig lezajlott tevékenységet. Kiemelten foglalkozott azokkal a programelemekkel, amelyek a demencia megelőzésére fókuszáltak, hiszen az egészségfejlesztési irodáknak elsősorban a demencia megelőzésében és szűrésében lehet jelentős szerepük. A jelenlévő EFI iroda vezetőjével megvitatták a munkatársunk által bemutatott projekt hatékonyságát. Az irodavezető elmondta, hogy érdekesnek és hasznosnak találja. Felkeltette az érdeklődését. Bővebben fogja tanulmányozni az elkészült szakmai anyagokat a bemutatott honlapon. Reméli, hogy a közeljövőben lehetőségük fog nyílni, hogy újra fogadják a hozzájuk betérő embereket, és kamatoztathatják a demenciával kapcsolatos, megszerzett ismereteiket.