Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

72. rész – A helyzet és az álmok

Az ember már levegőt se vehet, mert az a nyavalyás maszk csupa lucsok, ha az ember bicajozik egyet (azt mondta anya, azt lehet, de csak maszkban és a bicikliúton), és gyorsabban szedi a levegőt, akkor ez egyszerű fizika, lecsapódik az összes pára a kívülről hideg maszkon, és olyan, mintha az embernek folyna az orra vagy a nyála, hát, igazán! Gusztustalan. De anya elmagyarázta, meg Lajos tanár úr is, akit azért szólítunk így, mert kérte év elején, hogy így szólítsuk, nekem nem fáj, de azért elég égő, hogy Lajos tanár úr, na mindegy, én szót fogadok, már csak azért is, hogy szegény anyát ne idegesítsem. Az Otthonba meg nem engednek be. Most ez a legújabb. Hogy értsük meg! Én megértem, meg anya is, de vajon Papika mit ért meg, könyörgök? Hogy fütyülünk rá, örülünk, hogy megszabadultunk tőle? A csudába is! Lehet, hogy át fogok mászni a kerítésen, és bekopogok az ablakán. Persze, ha tudnám, hogy melyik az ő ablaka… Na ja. De mi van, ha rosszul emlékszem, és mégse az? A frászt hozom valamelyik öreg anyókára… Kell az nekem?

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Adony, Koriander Patika

Fejér Megye Dunaújvárosi járásában lévő Adony városban, a Koriander Patikában járt kontaktmenedzserünk. A találkozó kezdéseként elmondta, mi a projekt témája, röviden beszélt a demenciáról. Tájékoztatást adott:

  • az INDA I projekt indításáról, céljáról, a társadalom érzékenyítésének fontosságáról,
  • INDA II program céljairól: hangsúlyozta a korai felismerés jelentőségét, a demens betegeket ellátó családtagok segítését,
  • a kiadványok közül kiemelte a „munkafüzet családoknak” és a „munkafüzet középiskolásoknak”,
  • beszélt a DIÓról, Alzheimer caféról,
  • Koltai Róbert kisfilmjéből játszott le egy részletet,
  • Demencia barát gyógyszertárak céljáról, jelentőségéről. Beszéltek arról is, hogy a gyógyszertári dolgozóknak milyen szerepe van a demencia korai felismerésében, mit tudnak tenni első lépésként, milyen segítséget tudnak nyújtani a demenciával élő személyeket gondozó hozzátartozóknak, segítőknek.

A jelenlévő gyógyszerész nem látta akadályát a társszakmák együttműködésének. Úgy gondolja, hogy szükség is, és igény is van arra, hogy a gyógyszertárak felkészülten várják a betegeket a demenciával kapcsolatos problémák megoldásával kapcsolatban, ezzel segítve Őket és a segítőket, akár tanácsadással akár a gyógyszereléssel kapcsolatban.