Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

70. rész – A felelőtlen

Kocsiba ültem, hajtottam, mint az őrült, Bencéék felé. Úgy belefészkelte magát a szívembe az ijedelem – no meg olyan gyér volt a forgalom –, hogy szinte percek alatt odaértem. Be a kertkapun, nyomom a csengőt. Nem hallok bentről motoszkálást. Ráfekszem a csengőre – semmi.

A kezem lehull a kis gombról, és rám szakad a csend. Meghalt… Öngyilkos lett… vagy sztrók… Nem bírta szegény szíve, hiszen élete felét bezárták a sosem nyíló kapuk mögé, és mire egyszer majd mégis kinyílnak azok a kapuk, már késő lesz…

Ballagok a kerten át az utca felé, s a távolban meglátok közeledni egy vékonyka, imbolygó alakot. Ő az, Istenem, Bence az! Szaladok elé, s az utolsó pillanatban fékezek le előtte pár méterrel, hiszen nem szabad megölelni, nem szabad örülni egymásnak! Szegényke nem érti, mire ez a nagy ünneplés, mert tapsolok is.

  • Hát hol járt, hová ment? Hiszen megmondták, hogy az idősek, meg ha lehet, mindenki maradjon otthon!

Bence szégyellősen lehajtja a fejét.

  • Elmentem… hogy legalább lássam, hol van…
  • Gyalog?
  • Uram Isten!

Ő pironkodva előhúz a zsebéből egy szájmaszkot, meg egy pár gumikesztyűt.

  • Ezek rajtam voltak…

De jó volna, ha biztosak lehetnénk benne, hogy az ilyen szájmaszk nem engedi át, az olyan meg átengedi a vírust! Akkor tényleg elég volna csak beszerezni a megfelelő sűrűségűt, és nincs idegeskedés. Meg aztán még jobb volna, ha feltalálnák a vakcinát, és akkor mindenki rohanna beoltatni magát. Vagy nem… Mert mi volt a kanyaróval? Feltalálták az oltóanyagot, erre a nagyokosok, akik azt is jobban tudják, hogy mitől döglik a kanyaró vírus, nem engedték beoltatni a pici babájukat. Aki aztán kanyaróban meghalt.

Istenem, miért adtál szabadságot az embernek a rossz döntésekre?…

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Beszámoló Demencia Információs Órák – Tiszaalpár

Időpont: 2020. Július 9.

A nap témája az „Időskori táplálkozás, kiemelten a demenciával élő személyek táplálkozása, minőségének megtartása”.

Az oktatási tematika végig lett követve, diák és a témához kapcsolódó közös feldolgozások, saját élményű főzéstechnológiák és receptek átadására került sor. A foglalkozáshoz készültek ételeket bemutató kártyák, melyet megkaptak a résztvevők és annak alapján történt a demenciával élő személyek számára bemutatásra az étkeztetés rafinériája. Miután az előző alkalommal felhívás történt, hogy hozzanak magukkal saját recepteket, módszereket, ezt örömmel megtették és egymásnak átadva ismertették – ehhez kapcsolódva pedig kiemelten a kalóriaszámítást, tápanyagértéket, étlapkészítést, annak menetét, néhány esetben pedig a táplálék összetételére, annak ismertetésére is sor került.

A diéta és táplálékkiegészítés, szondatáplálást is megismerhették a résztvevők – nagyobb érdeklődés mutatkozott a diétás ételek készítésére, összeállítására, melyet sikerrel megoldottunk.