Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

7. rész – Élethelyzet

Tanácsoltam Elizának, hogy szkájpon tárgyalja meg a helyzetet a férjével. A férj, Pietro, bölcsen csak annyit mondott, hogy vannak élethelyzetek, amikor nincs választási lehetőségünk. Ilyen az, amikor a szüleink vagy a gyerekeink gondozásra szorulnak. Pietro, mint a neve is mutatja, olasz család gyermeke, így hát Elizának előre tudnia kellett, hogy ezt fogja mondani. Az idős vagy beteg szülőt nem csak a Tízparancsolat, hanem bármi más évszázados erkölcsi kívánalom szerint is a gyermekének kell gondozásba vennie, amíg még otthon ellátható. Hogy ez hogyan oldható meg, az a helyzettől, a lehetőségektől is függ. Eliza sok mindenben tanácstalan volt, de azt a férjével történt megbeszélés után eltökélte, hogy nem bízza az édesanyját idegenekre. Akkor sem tenné ezt, ha szakápolót találna 24 órás gondozásra (vagy kettőt 12-12 órásra). Az az igazság, hogy megpróbálta, de nem talált. Eliza az orvostól részletes eligazítást kért tehát, hogy hogyan tudja az édesanyját magával vinni a világ túlsó felére.

 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Két évvel ezelőtt védjegyet kapott az INDA program keretein belül elkészült Kapaszkodó(k) c., a demenciával élő betegeket és hozzátartozóikat segítő kiadványa. A kiadvány kihangsúlyozza, hogy óriási szociális kihívást jelent a demenciával élő személyek számára – és természetesen családjaik számára is – biztosítani a méltányos élet lehetőségét. Talán ezen a téren van a legnagyobb szükség olyan kezdeményezésekre, amelyek az ilyen tájékozódást segítik.