Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

7. rész – Beszélgessünk

  • Azt hiszem, itt az ideje, hogy komolyan beszélgessünk Papika állapotáról.
  • Már régen itt az ideje… – vetette közbe Julcsi, mert nem tudja megállni, hogy ne mondjon valamit.
  • Igen, tudom. De amíg nem volt egyértelmű, addig…
  • Micsoda, anya?! Mi nem volt egyértelmű? Hiszen már majdnem egy éve, hogy eléggé egyértelmű!

Persze ez is Julcsi volt. Vele elég nehéz zöld ágra vergődni, mert mindent jobban tud. Pontosabban mindent is jobban tud.

  • Akkor nem is vagy kíváncsi a részletekre? – kérdezte anya vékonyka hangon.

Szegény anya! Lassan kicsúszik a lába alól a talaj. Apa lelépett. Ezt így nem illik mondani, lehetne finomabban, de az nem fejezné ki, hogy milyen borzasztó, hogy pont akkor ment el, amikor már nagyjából tudtuk – legalább is én –, hogy Papika beteg. Szóval ez nagyon ronda húzás volt. De azért szeretem, pontosabban szeretném, de azóta jó, ha háromszor találkoztunk. Az meg nem elég a szeretéshez.

  • Mondjad, anya, ne figyelj Julcsira. Ő görcsöl… tudod, hogy ő mindig görcsöl.
  • Szóval kedveseim, megkaptam az első diagnózist. Az első leírt diagnózist. Leletet.
  • Tudjuk – mondta megint csak Julcsi, persze.
  • Micsodát?
  • Hát hogy a diagnózis azt jelenti, hogy lelet.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Látogatási feljegyzés – Kecskemét III.

 Disszeminációs/Adaptációs látogatás – Demencia Információs Órákkal (DIÓ) kapcsolatos tudásmegosztás

 Látogatás rövid összefoglalója:

A város szemlélete, hogy a demenciával élők ellátásához minden szolgáltatási szegmens lényeges többletet adhat, így a Katolikus Szeretetszolgálat projektje által kínált lehetőség is. A bemutatott támogatási rendszerhez jól illeszthető a DIÓ program. Azt is fontosnak tartják, hogy a demenciával élők számára felkínált szolgáltatási palettát ne csak egy szervezet nyújtsa, hanem több szervezet legyen jelen, más-más szegmensre helyezve a hangsúlyt. Ez teheti még teljesebbé a támogatási rendszert. A jelenlegi fejlesztési fázisban inkább azt tartják elképzelhetőnek, hogy a felkínált program egy részét építik be az általuk kialakított rendszerbe, tekintve hogy a folyamatnak még számos olyan eleme van, ami már eltervezett, de csak a közeljövőben fog megvalósulni. Többféle együttműködésük működik, amelyek intenzív szakmai munkát kívánnak. Ugyanakkor nyitottak az új információkra, hiszen ez a további fejlődés során fontos inputot jelent.

A program megismertetésében a demencia koordinátorok szerepe kiemelt, hiszen náluk van minden olyan információ, ami demenciával kapcsolatosan városi szinten releváns. A koordinátorok tudják, hogy milyen típusú támogatás mikor és hol elérhető.