Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

68. rész – A lila virágos törölköző

Júlia a maga precíz módján mindent elintézett, több napra való élelmiszert is bevásárolt. Gabika viszont napról napra nyűgösebb lett. Egyre a lányát emlegette, és reggelente, ha hirtelen ébredt fel, bizonygatni kellett neki, hogy Júlia nem Eliza. Dühös lett Júliára, meggyanúsította, hogy Elizát eltette láb alól. Aztán nem akart neki szót fogadni. Júlia a maga szelíd módján a fürdőszobába terelte, de Gabika ráköpte a fogkrémes vizet, lelocsolta, és azzal vádolta, hogy ellopta a szép lila virágos törölközőjét.

  • Sose láttam, hogy olyan törülközője lett volna – panaszolta Júlia –, de hiába. Csak hát nem merem egyedül hagyni, pedig Isten bizony elmentem volna, és vettem volna neki egy lila virágos törülközőt.
  • Ne foglalkozzék vele – nyugtatgattam. – Holnapra elfelejti.

Ám Gabika nem felejtette el. Néha, amikor nagyon felhergelte magát, előállt a lila virágos törölközővel, és szegény Júliát az őrületbe kergette vele. Érdekes, hogy ezt a higgadt és józan asszonyt mennyire ki tudta hozni a sodrából. Csak akkor csillapodott le ő is, amikor sokszor elmondta magában, hogy de hiszen beteg!

Az agitáció könnyen agresszivitássá súlyosbodhat. Ha igyekszünk megérteni, hogy a páciens mit akar közölni, türelmesen, meleg érzelmeket kifejezve fordulunk felé, ez általában megelőzhető. A fizikai korlátozás, vagy az, hogy olyanra próbáljuk meg rávenni, amit akkor nyilvánvalóan nem akar, nem csak céltalan, de saját magát rontó körfolyamat kezdete is lehet. 

 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Beszámoló a DIÓ 7. találkozójáról

  1. augusztus 13., Hajdúböszörmény

A téma „Az időskor és a táplálkozás, valamint a demenciával élő személyek táplálkozási szokásai” volt.

Többen megosztották a jelenlévőkkel azokat a nehézségeket, melyek hozzátartozójuk táplálásához kapcsolódott, illetve azokat a praktikákat, melyekkel szeretteiket még ösztönözni tudták az étel és ital elfogyasztására.

A foglalkozás során a tréner megkérdezte, hogy milyen diétákat ismernek, milyen konyhatechnikai eljárásokat alkalmaznak, melyeket tartják a legjobbnak, a legbeváltabbnak. A közös munkánál többen elmondták azokat a technikákat, melyeket még szüleiktől tanultak, s a mai napig alkalmaznak is. A csoportnál a konyhatechnikai eljárások, illetve az új ételek, ízek elfogadtatása keltett nagyobb érdeklődést.

A foglalkozás keretén belül kitértek az étkezést segítő eszközökre. Ezek újdonságként jelentek meg a résztvevők számára.

A jelenlévők egymásnak is adtak tanácsot, ezzel a kétirányú kommunikáció is létrejött, hiszen saját élményalapú tapasztalataikat osztották meg.

[/cm