Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

66. rész – Talány

Vége lett a járványnak! Julcsit felvették a Szent Imrébe, amin nagyon csodálkoztam: szerintem meg fog bukni, de nem mondom neki. Remélem, azért mégse bukik meg. Papikát felvették az Otthonba. Engem még nem kellett felvenni sehová.

Jött a telefon, hogy mikor és hol lehet őt beoltatni.

Én nem akarom bántani azt a főnővért, de tényleg vagy nem ismeri Papikát, ha azt hiszi, az csak úgy megy, vagy… szóval inkább nem ismeri. Olyan cirkusz volt, sajnáltam is szegényként, mármint Papikát, nem a főnővért, mert úgy kellett lefogni, de végülis megértem, hiszen honnan tudhatta volna, hogy mi van az ampullában? Azt nyögdécselte, hogy megmérgezik. Szegénykém. A végén én sírtam, és ő vigasztalt.

Az Otthont előzőleg többszörösen fertőtlenítették. Papika szobatársa egy kedves, de majdnem teljesen süket bácsi, egykor katonatiszt. Ez nem látszódott rajta. Nem tudom, Papika hogy fog vele beszélgetni. Pedig azt muszáj, különben gyorsabban romlik az állapota.

Egy idő után megtudtuk, hogy a bácsi mindig válaszolt valamire, és Papikát nem is sokkolta, ha éppen nem arra, amit ő kérdezett. Ezt még végig kell gondolnom, hogy lehet.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Bevezető: A „Demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások adaptációja: tudásbővítés és érzékenyítés helyi közösségeken keresztül“ című, EFOP-5.2.4-17-2017-00002 azonosítószámú projekten belül három alprogramban fogalmazódtak meg feladatok.

A „Család és társadalom alprogram” célja, hogy a gondozó családok olyan ismeretekhez juthassanak, amelyek a mindennapok szintjén nyújthatnak gyakorlati segítséget számukra.

Az alprogram keretein belül valósult meg a DIÓ (Demencia Információs Órák), melynek keretében a bevont célcsoporttagok részére kontaktszolgáltatásokat nyújtottunk.

 

 Jászberény – Esetttanulmány 2.

Kontaktasszisztens általi összefoglalás/értékelés/konklúzió:

 „Úgy gondolom, hogy lépésről-lépésre jól megszervezett előadások voltak és az egymással való kontaktmunka jól működött. A résztvevők aktívak voltak az előadásokon, a kérdéseikre mindig választ kaptak. Gyakran megosztották egymással tapasztalataikat, élményeiket, nehézségeiket. Pozitív hatással volt mindenkire.  Munkánkat nehezítette a járvány, de még így is azt mondhatom, hogy sikeresen és szinte teljes létszámmal tudtunk részt venni az előadásokon.

Eredményesnek láttam az alkalmazott módszereket, ezt a résztvevők is sokszor megerősítették. Biztos vagyok benne, hogy sokat segített a résztvevőknek a sok információ, amit meg tudtak a betegségről és fogják tudni alkalmazni az életük során. Számomra is pozitív élményt nyújtott ez a munka, örülök, hogy részt vehettem benne és részese lehettem a csapatnak. Nagyon sok mindent tanultam én is az előadások során, amit a jövőben igyekszek hasznosítani. Több ilyen demenciával kapcsolatos kontaktszolgáltatásokat kellene tartani, megszervezni.”