Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

66. rész – A megoldás

Sajnos, kinyitottam a számítógépemet, és nem volt szívem elutasítani Eliza bejelentkezését. Pedig Gabikáról nem én, hanem Júlia tudna neki hiteles tájékoztatást adni.

  • Ne haragudj, kérlek, ne haragudj, hogy már megint… – nyögdécselte. – Az őrület kerülget… Nem lett volna szabad… Hátha jobb lett volna… Rosszul döntöttem… – és megállás nélkül folytatta, és én nem tudtam megnyugtatni, csak azt szajkóztam, hogy nem tudhatjuk, mi lett volna jobb, ez a sok rossz közül mégis talán…
  • Nincs tökéletes megoldás, Eliza drágám. Használd a józan eszedet, és ne pánikolj, és ne hibáztasd magad olyasmiért, aminek a megoldása egyedül Isten kezében van.
  • Micsoda? Nem értettem, mit mondasz…
  • Dehogynem értetted, kedves. De elismétlem, ha akarod: a megoldás egyedül Isten kezében van.

Csend. Az arca egy nagy kérdőjel. Aztán halványan elmosolyodik.

  • Tényleg? Gondolod? És az orvosok?
  • Ők is. Persze nekik megvan a saját felelősségük, hiszen Isten a szabadságot is, meg a lehetőséget is megadta ahhoz, hogy jót tegyünk.
  • Ennek mi köze a korona vírushoz?

Nagyot nyeltem.

Inkább kilépek.

Majd legközelebb…

Valaki egyszer azt mondta, hogy a zuhanó repülőgépen nincs ateista. Most is azt tapasztaljuk, hogy Európa járványtól sújtott fele mintha rádöbbenne a kereszténységére. Vagy legalább is felrémlene előtte, hogy nagy bajban – földrengés, járvány, háború – az elődeink honnan, kitől kértek segítséget. Biztosan nem az internettől.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Beszámoló a DIÓ 7. foglalkozásáról

  1. augusztus 12. Csákvár

A 7. foglalkozás témája az „Egészséges étkezés az időskorban” címet viselte. A témakör kapcsán voltak olyan részek, melyekben visszautalás történt az előző foglalkozáson- Prehospitálos kórképek…- hallottakra, ahol közösen felelevenítették a félrenyelés során szükséges teendők köréből Heimlich-féle műfogást és lapockák közé mért ütés technikai kivitelezését és fontosságát.

A résztvevők nagyon aktívak voltak, saját főzési technikáikat is megosztották egymással, illetve többen a reformtáplálkozással kapcsolatos tapasztalataikat is elmondták.

A foglalkozáson az is elhangzott, hogy az ételeket célszerű olyan nagyságúra felvágni /finger food/, melyet kézzel is biztonsággal meg lehet fogni. Ennek köszönhetően az étkezést a hozzátartozó önállóan, a saját ritmusában is meg tudja valósítani.

A csoport számára ez a témakör ismételten sok új információt nyújtott elmondásuk alapján. Többen hozzászóltak a témához akkor, amikor a pépes étrend és a „katonára vágott” étel közötti különbségről volt szó.

A szondatáplálás kapcsán ketten osztották meg tapasztalataikat. Elhangzott, hogy a szondatáplálás kapcsán nem kaptak megfelelő tájékoztatást a szonda tisztántartásáról, illetve arról, hogy hogyan előzhető meg az, hogy demenciával élő hozzátartozó ne bántsa a beültetett tápszondát. Ennél a témánál is elhangzottak azok a praktikák, melyeket az érintettek alkalmaztak: a szonda leragasztása, derékmelegítő alkalmazása.