Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

64. rész – Aszfalt vagy földút

Mindenki azt mondja – és igazat kell adnunk neki –, hogy a demens emberrel nem szabad úgy viselkedni, mintha gyerek lenne. Ez eddig rendben is van. De ki látott valaha is a demens ember lelkébe, hogy megmondaná, mi és hogyan működik benne: milyen hamis illúziók, milyen  félelmek, milyen csalfa hazugságok, milyen túlzások vagy épp ellenkezőleg, a ténylegeset mennyivel kisebbítő vélelmek, akár a valóság bizonyos elemeit kitörlő önvédelmi radírok működnek benne?

Figyeltem Katkát.

  • Szóval az aszfalt. Mindig is tudtam… – tette hozzá merengve. – Jobb a földút. Mindig is tudtam.

Virág a homloka közepéig rántotta föl a szemöldökét.

  • Hogyhogy jobb a…
  • A földút. Mert abban nem marad meg a vírus. Oda nyugodtan kimehetsz. Te nagyon buta vagy, Virág – tette hozzá Katka, és megfogta a kezem – Na, gyere, kuzin, sétáljunk egyet! Földúton…

Egy másodpercig tétováztam, aztán megráztam a fejem.

  • Nem megyek.

Katka elszomorodott, belehuppant a bejárat közelében álló karosszékbe.

  • Nem vagy a barátom – suttogta. – És nem vagy a kuzinom se.

A pszichotikus élmények akkor, az adott pillanatban teljesen valósak a páciens számára, ezekről nem lehet „lebeszélni”. Ilyenkor a nyugodt, csöndes, egyszerű szavakkal történő kommunikáció lehet csak hatásos, és érdemes a figyelem elterelés módszeréhez folyamodni.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Demencia Információs Órák – beszámoló

  1. Március 11. – Jászberény

A mai nap témája az „Otthonában ápolt, gondozott demenciával élő szükség szerinti prehospitális ellátásának megszervezése, megteremtése”. Az anyag tartalma, terjedelme megfelelően illeszkedett az időtartamhoz, annak megtartásához, lehetőség adódott a gyakorlati bemutatóra, tanulásra. A mentőhívás pontosítása, módszerének bemutatása, valamint a félrenyelés adott helyzetben történő megoldása.

A nap folyamán sort ejtettek a demenciával élő idős személy otthoni elkülönítésére, fertőzés veszélyre, annak megelőzésére.

[/cm