Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

60. rész – Borult égből villámcsapás

Persze tudom, hogy a szólás szerint derült égből jön a villámcsapás, de Bence és Borbála ege – no meg velük összefüggésben az enyém is – minden inkább volt, csak derült nem. És ebbe csapott bele a villám, koronavírus formájában. Mielőtt felocsúdhattunk volna, bejelentették, hogy a kórházakat és az idősotthonokat vesztegzár alá helyezik (hivatalosan: látogatási tilalmat rendelnek el). Szegény Bence, ha csak sejteni lehetett volna, biztosan nem viszi be az Otthonba Borbálát! Sajnálok mindenkit, aki kórházban van, és aki idősotthonban van, és minden hozzátartozót is, aki szereti azt, aki ezekben az intézményekben hirtelen fogságra van ítélve. De megértem a zárlatot, mert különben úgy söpörne végig a fertőzés az intézményen, mint a zápor.

Bence sírt a telefonban. Igen, meglett, idős ember, és sírt. Egyetlen egyszer sem tudta meglátogatni szeretett feleségét az Otthonban, mert először az ottani vezető nővér kérte, hogy pár napig ne látogassa, amíg beszokik, aztán amikor már lehetett volna, a járvány miatt nem lehetett.

De ki tudja ezt Borbálának megmagyarázni? És a többi idős demens embernek? Őszinte nagyrabecsülésem a gondozóiknak!

Ilyenkor nincs begyakorolt protokoll, bár nyilván a törvény- és szabályzatszövegekben van. Elvárható viszont minden épelméjű felnőtt embertől, hogy a hazájában elrendelt óvintézkedéseket betartsa és betartassa – mind a saját, mind embertársai védelmében. De ott vannak a mentálisan beteg, vagy magas koruk miatt a szokatlan rendszabályoknak nehezen, vagy egyáltalán nem engedelmeskedő idős emberek! A fiatalabb nemzedék felelőssége az is, hogy ők csak halaszthatatlanul fontos okból hagyják el az otthonukat.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Beszámoló a DIÓ 6. foglalkozásáról

  1. július 16. Hajdúböszörmény

Téma: Prehospitalis állapotok

A foglakozást a koronavírus által beárnyékolt elmúlt időszakra vonatkozó kérdéssel indult. Többen megosztották tapasztalataikat, félelmeiket, átélt veszteségeiket.

A találkozó nagyon jó hangulatú volt, az alábbi a témakörök foglalkoztatták a résztvevőket: kiszáradás tünetei, teendők nyelési nehezítettségkor, újraélesztés menete. A kontaktasszisztensek hoztak egy ambu-babát, így a résztvevők „élesben” is kipróbálhatták az újraélesztés szakszerű technikáját.

Azok, akik kipróbálták a kompressziót megfogalmazták, hogy nem is gondolták volna, hogy ennyire nem könnyű a mellkas „összenyomása”, és mennyire oda kell figyelni a mellkasra helyezett tenyér helyzetére, valamint a „segítő” csípőjének, karjának és vállainak helyzetére. Bemutatásra került a Heimlich-féle műfogáshoz szükséges testhelyzet felvétele, valamint az átjárható légutak biztosításának módszere /kanalazó mozdulat/.

A kiszáradásnál Hajdúböszörményben is végig vették azokat a tüneteket, melyekből következtetni lehet a kevés folyadékbevitelre. Ezek szintén tetszettek a résztvevőknek /bőr turgorának vizsgálata, szemgolyó vizsgálata/. Bár ennél a témánál automatikusan mindenki a poharához nyúlt, hogy igyon. Ugyanis kiderült, hogy ők maguk sem isznak megfelelő mennyiségű folyadékot…

[/cm