Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

6. rész – Szenvedek

Jó nagyot estem, feltöröltem a járdán vagy hat métert. A térdemről csurgott a vér. Valahogy visszasántikáltam a házunkig, a bicajt a kerítésnek döntöttem, Kárótól el se köszöntem. Nem érdemli meg. Annyit se mondott, hogy te szerencsétlen, vagy ilyesmit.

Anya sikongani kezdett, ahogy meglátott, de leintettem. A spájzban levettem a polcról az elsősegélyes dobozt (ez régebben az apa kocsijában volt, a csomagtartóban, de amikor elköltözött, valamiért kidobta a ház elé, én meg összeszedtem). Szép kényelmesen leöntöttem betadinnal a térdemet (mind a kettőt, bár tulajdonképpen csak a bal vérzett), rányomkodtam egy jó nagy sebtapaszt, aztán igyekeztem úgy lépni, mintha kutya bajom se volna, de nem sikerült.

Julcsi már ott állt a szobánk ajtajában, és meregette a szemét.

  • Na, gyertek ide mind a ketten, ha már ilyen szépen összejöttetek – suttogta anya. (Miért suttog?)
  • Hova ide? – kérdeztem vissza, mert nem akartam egyetlen lépést se tenni feleslegesen.
  • Az én szobámba, jó, kicsim? Fáj?
  • Naná.
  • Na, gyertek, üljünk ide az ágyra mind a hárman…

Valami nagyon ünnepélyes és fontos dolgot akar mondani, mert az ágyára ülni mindig tilos volt. Most meg ő hív oda.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Látogatási feljegyzés – Kecskemét II.

 Disszeminációs/Adaptációs látogatás – Demencia Információs Órákkal (DIÓ) kapcsolatos tudásmegosztás

 Látogatás rövid összefoglalója:

Kecskemét város Egészségterve és Idősügyi Stratégiája is kiemelten foglalkozik a demeciával és a lehetséges támogatások rendszerével. A komplexitást képviselve több irányban is történtek fejlesztési lépések. Fontos szerepet játszik ebben az online csatornán való jelenlét, így a Cédrus-net programhoz is csatlakozott a város, de saját honlapot is üzemeltet a témában. A Cédrus-net keretében önálló menüpontban szerepel a kecskeméti program, ahol a város által megvalósított, két éven át tartó mintaprogram kerül bemutatásra. A program önálló honlappal is rendelkezik (https://cedrusnetkecskemet.hu/).

A programok koordinációja a város által fenntartott Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságánál valósul meg, így a ginkonet oldal üzemeltetése is. Az Igazgatóságnál 5 fő demencia koordinátort alkalmaznak dán modell alapján. A speciálisan erre a feladatra kiképzett szakemberek területi lefedettségi elv alapján nyújtanak szolgáltatást a város lakossága számára, mintegy kísérve a demenciával élő személy és hozzátartozója útját, segítve abban, hogy megtalálja a számára leghatékonyabb információkat és támogatási formákat. A demencia koordinátorok probléma, felmerülő kérdés kapcsán felkereshetők a lakosság által.

A programok során szoros együttműködés valósul meg a szociális és egészségügyi ellátórendszer között, valamint a civil szereplőkkel is aktív kapcsolatot tartanak fenn.