Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

58. rész – Muszáj

Bencének jó pár napra szüksége volt, mire meg tudta mondani, mikor költözne be a felesége az Otthonba. De aztán kivette a pénzt a bankból (az átutalástól idegenkedett), elintézte az adminisztrációt, és megkért, hogy menjek el hozzájuk, segítsek összepakolni.

Ez szörnyű lelki teher volt még nekem is, nem hogy Bencének. Borbála időnként sírt egy sort, de amikor megkérdeztem, miért sír, azt felelte, hogy Bence szomorú, azért.

Bence szegény a kezét tördelve többször visszakozni akart, annyira megviselte az egész, és annyira elbizonytalanodott, de aztán, amikor Borbálát hazahozta a „napköziből”, és ő furcsa és eléggé kétségbeejtő dolgokat csinált, akkor végleg elhatározta, hogy beviszi a feleségét az Idősotthonba. Mert muszáj.

Két egész nap kínlódása után végre bezárhattuk a bőröndjeit. (Párszor kinyitotta őket, és a már összecsomagolt holmiját szanaszét szórta a lakásban.)

Beültettem őket a kocsiba, és elindultunk.

„Gondozási otthonban az újonnan bekerültek egyfajta alkalmazkodási krízisen esnek át. Az előgondozás ezt mérsékelheti. A gondozási otthonok strukturális felépítésének jól kimunkált standardjait szem előtt kell tartani. A jól megtervezett, páciens igényéhez adaptált foglalkozásoknak igen fontos szerepe van.”  Ez volna az optimális megoldás. A valóságban azonban a szabad férőhelyeknek az igényekhez képest rendkívül alacsony száma – nem beszélve a krónikus létszámhiányról a gondozókat, nővéreket illetően – ezt jelenleg még illuzórikus elvárássá teszi.

 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

DIÓ beszámoló a hatodik foglalkozásáról

  1. július 15. Csákvár

Ez a találkozó a veszélyhelyzet megszüntetését követő első találkozó volt. A résztvevők örültek egymásnak, illetve a foglalkozásnak

A téma a „Prehospitális- sürgős beavatkozást igénylő állapotok” nagy népszerűségnek örvendett, hiszen a részt vevők közül többen találkoztak azokkal a tényezőkkel, melyeket a téma megemlített. Többen jelezték, hogy maguk is belekerültek olyan helyzetekbe, amikor nem tudták, hogy mit kell csinálni, annyira megijedtek.

Nagy hangsúlyt kapott az étkeztetés, mert többen most szembesültek azzal, hogy a nyelési nehezítettségben a folyékony étrend félrenyelést, köhögést is kiválthat.

A kiszáradás tüneteinél végig vették azokat a tüneteket, melyekből következtetni lehet a kevés folyadékbevitelre. Ezek szintén tetszettek a résztvevőknek /bőr turgorának vizsgálata, szemgolyó vizsgálata/.

A résztvevők aktívak voltak, sok saját tapasztalatot osztottak meg velünk. A koronavírus okozta „bezártság” után a résztvevők sok mindent átgondoltak, megtapasztaltak, s ezeket meg is osztották egymással.