Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

56. rész – A szeretet soha el nem fogy (1Korintus13)

Szegény kicsi Borbála, hetek óta nem láttam. Vajon most is olyan jól érzi magát a napköziben? Vajon Bence egészséges? El tudja látni hétvégén, meg délutánonként, amikor hazaviszi, vagy az Otthon autójával hazaszállítják?

Félve emeltem föl a telefont.

  • Maga az, ó, de kedves, hogy nem felejtett el bennünket! – lelkendezett Bence. – Minden rendben van, csak egy kicsit… – kezdte volna, gondolom, a panaszt, de aztán abbahagyta. – Jaj, nem panaszkodom, sőt, hálát adok a Jóistennek, hogy eddig baj nélkül eljutottunk.
  • Mindketten egészségesek? Nem romlott Borbála állapota?
  • Jól vagyunk, kedves, igazán jól vagyunk… Azt nem tudom, hogy romlott-e az állapota. Tényleg nem tudom megítélni. Talán nem. Talán csak kicsit kevesebbet beszél. Talán kicsit rosszabbul alszik…
  • Sokszor felkel éjszaka?
  • Á, szinte… szóval elég sokszor, de higgye el…
  • Bence, kedves barátom, ma éjjel hányszor kelt föl hozzá?
  • Ó, én mindig felületesen aludtam… na, jó, hát talán ötször-hatszor. Így aztán reggel jól elaludtunk – tette hozzá nevetve.

Összeszorult a szívem. Láttam magam előtt ezt a csupa szív öregembert, aki már olyan sovány, hogy hálni jár belé a lélek, de nem panaszkodik. Mert szereti Borbálát. Mindig is szeretni fogja.

Mivel a betegünk ellátását gyakran a már nyugdíjas családtag tudja csak vállalni, figyelemmel kellene lenni arra is, hogy – koránál fogva – neki is eléggé rögzült szokásai vannak. Ezek lehetnek pusztán biológiai jellegűek, így pl. az esti lefekvés időpontjával, az alvással, az étkezésekkel, vagy a fürdőszoba használatával kapcsolatosak. Az alzheimeres betegnél viszont számítani lehet arra, hogy hirtelen változás áll be nála. Az addig zökkenőmentes éjszakai nyugalom helyébe gyakori felkelés, mászkálás, sőt dörömbölés, csapkodás költözhet. Érdemes ilyenkor is szakemberrel tanácskozni!

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Demencia Információs Órák – beszámoló

  1. Február 12. – Jászberény

A mai nap témája az „Otthonában ápolt, gondozott demenciával élő személy biztonságának megteremtése”.

Ez volt az első olyan foglalkozás Jászberényben, ahol a résztvevők nagyon sok információval, saját tapasztalattal bőven rendelkeztek és megosztották egymás között. Ami igen hasznos volt a praktikák, helyzetek, jó eszközök alkalmazásának megosztása.

Különböző gyógyászati segédeszközök, alkalmas textiliák, ruházatok, háztartási és kényelmi eszközök kerültek bemutatásra. Ezek kipróbálására és megtekintésére volt lehetőség. Az előadást segítette módszertani film, amely ágyban fekvő beteg mobilizálását mutatta meg.- több film ajánlása, fellelhetőségének helye ismertetésre került.

A foglalkozás során minden téma, melyet az oktatási segédanyag megfogalmazott terítékre került, hol rövidebb, hol hosszabb elemzéssel, melyre igény mutatkozott. A biztonságos környezet kialakításában igen sok információval rendelkeztek a hozzátartozók inkább a gondozási folyamatok biztonsága (pl. esések kivédése, ágyban mobilizálás, gyógyászati segédeszköz alkalmazása, beszerzése, inkontinencia betétek helyes alkalmazása, házilagos kapaszkodók készítése) annak megismerésére volt nagyobb az igény.

[/cm