Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

55. rész – De mit?

Julcsi folytatta a témát, hogy neki legyen igaza.

  • Szóval hatvan. Vagy max hatvanöt.
  • Micsoda? Micsoda hatvanöt? – kérdezte Papika hirtelen, hogy úgy összerezzentünk, mint a pinty. Nem tudtuk, hogy figyel.
  • Putyi néni hatvanöt. Éves. És neked is azért nem szabad bemenned anyához, mert már te is hatvanöt vagy. Legalább. És hatvanöt felett már nagy baj lehet belőle.

Papika tekintetén láttam, hogy még mindig fogalma sincs róla, mi a hatvanöt, de nem magyaráztuk meg. Julcsinak is volt annyi esze. Mert nem akartuk, hogy Papika bepánikoljon, hiszen akkor is milyen balhét csapott, amikor  azon a nőn az utcán nem volt maszk.

Ott álltunk hát és bámultunk, mint pék a matinén, és nem tudtuk, mit kellene tenni.

Aztán anya vékonyka hangjára figyeltünk fel. Mind a hárman odatömörültünk anya ajtajához.

  • Menj odébb, Papika, légyszi! Ne furakodj! – szólt rá Julcsi idegesen, és akkor Papika is jól megsértődött, visszaült a tévé elé, és nézni kezdett valami százéves filmet.
  • Mi van, anya? – nyitotta ki Julcsi résnyire az ajtót. – Kérsz valamit?
  • Hívd fel a 112-t, légyszi. És mondd el a helyzetet.
  • De miiit?
  • Hát, hogy mi van! – förmedtem rá, mert annyira fel tudott idegesíteni, mikor mindig jártatja a száját, és amikor kéne, akkor nyivákol. Hogy de miiit!

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Székesfehérvár, Fehér Palota Gyógyszertár

Kontaktmenedzserünk Székesfehérváron, a Fehér Palota Gyógyszertárban tett szakmafejlesztő látogatást 2021. 04.15-n. Előadásában bemutatta az INDA projekt célját és beszélt a demenciáról.  A kiadványok közül kettőt részletesen is bemutatott. Ezek voltak: „Munkafüzet a családoknak” és „Munkafüzet a középiskolásoknak”. A Koltai Róbert főszereplésével készült érzékenyítő kisfilmek megtekintése mellett szakmai beszélgetést folytattak a demencia barát gyógyszertárak lehetséges szerepéről. A jelenlévők kiemelték a pontos gyógyszerszedés megvalósulásához nyújtott mindennapi segítségüket. Ebben a tevékenységükben különösen figyelnek az idősebb korosztályra. A demencia barát gyógyszertár programban való részvételt támogatják, szükségesnek és hasznosnak látják. A felkészülés (itt elsősorban a képzéseken való részvételt értették) igényelte idő biztosítása lehet akadályozó tényező. Szükségesnek látják, hogy a gyógyszerészek tanácsadással segítsenek a demenciával érintetteknek és családtagjaiknak.